• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Tökfőzelék húsgolyócskákkal – gyorsan, mindenmentesen

2014-07-14 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Néha nehéz, hogy a sok érdekesebb finomság között ne feledkezzek meg hétköznapibb ételekről sem, és ajánljak könnyen és gyorsan elkészíthető főételeket is a mindennapokra. Korábban is mindig elég nehezen szántam rá magam, hogy egyszerű főzelékekről írjak, végül a visszajelzéseitek alapján a zöldborsófőzelék lett az egyik legsikeresebb bejegyzésem…

Szóval itt a következő: egyik kedvenc nyári főzelékem, a tökfőzelék, tejtermék- és gluténmentesen. Annyira gyorsan elkészül, és szinte oda sem kell rá nézni, ezért mindig nagyon mozgalmas hétköznapok estéjén főzöm, hogy másnap magunkkal vihessük.

Tökfőzelék húsgolyócskákkal - gyorsan, mindenmentesen

A húsgolyócskáknak azért örülök, mert végre rájöttem, hogy mitől lesznek olyan finom kis ropogósak vízbe áztatott kenyér hozzáadása nélkül: kukoricaliszt. Persze, tehetnék bele vizezett mindenmentes kenyeret is, de egyrészt idő, másrészt macera, harmadrészt pedig ez az s.k. sütött kenyerem pazarlásának tűnne…

Hozzávalók 4 adag ebédhez:

a főzelékhez:

2 kg gyalult tök (lehet mirelit is, ha nincs friss)

1 kis csokor friss kapor

4 ek. rizsliszt (40g)

1 ek. citromlé

5 ek. kókuszzsír

só

a húsgolyócskákhoz:

500g darált hús (ízlés szerint, lehetőleg kevésbé zsíros)

1 kis fej vöröshagyma

1 ek. apróra vágott petreszelyem

só, bors, őrölt paprika

1 tojás

kb. 3 ek. kukoricaliszt (30g)

kókuszzsír a sütéshez

Tökfőzelék húsgolyócskákkal - gyorsan, mindenmentesen

  1. Először tedd fel a gyalult tököt melegedni a kókuszzsíron: ha mirelit, akkor elég lesz a víz, amit kienged, ha friss, akkor adj hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje.
  2. Forrás után kb. 5-10 percig hagyd főni, amíg a tök megpuhul, majd egyszerűen szórd a tetejére a rizslisztet, sózd, mehet bele a citromlé és a finomra vágott kapor is. Keverd össze, fedd le, kapcsold le a tűzhelyet, és kész is. (Mivel még átforr az egész, nekem csomómentes szokott lenni, néha fordult elő egy-egy rizslisztes labdácska.)
  3. A fasírtokhoz pakold egy kényelmes méretű keverőtálba a darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot, paprikát ízlés szerint (nálunk 1 kk. – jó pár tekerés – 1/2 kk.), a petrezselymet, végül üsd rá a tojást is és egy villával dolgozd össze. Önts hozzá még kb. 0,5 dl vizet, add hozzá a kukoricalisztet is, alaposan keverd át és hagyd állni 5-10 percet.
  4. Egy jól formázható, de nem túl lágy masszát kell kapnod: ha túl folyós, egy kis kukoricaliszt, ha túl kemény, egy kis víz segít a dolgon.
  5. Egy serpenyőben melegíts annyi kókuszolajat, hogy ellepje az alját, majd nedves kézzel formázz helyes kis golyócskákat és sűrűn forgatva süsd őket szép pirosra.
Tökfőzelék húsgolyócskákkal - gyorsan, mindenmentesen


Tipp:

Érdemes kisebb serpenyőben dolgozni, mert a golyók csak akkor lesznek golyók, ha sokat forgatod őket, és mire egy nagy serpenyő megtelik, addigra az eleje már félig átsült, laposan…

Nem tudom, hogy vagytok vele, én nehezen viselem, ha a kezem egy ilyen húsgolyócskás este után napokig hagyma- és fasírtszagú, ezért a formázáshoz púdermentes gumikesztyűt húzok. Igen, elég mókás látványt nyújthatok, ahogy gumikesztyűben szorgoskodok a serpenyő körül… 🙂 Szigorúan púdermenteset használok, mert a talkum fogyasztása nem annyira egészséges dolog. Általában gyógyszertárban vásárolok egy doboz (100db) S-es púdermentes vizsgálókesztyűt, és ez több, mint 1 évig elég… Ráadásul ezekkel kímélem meg magam pl. uborka hámozásakor attól, hogy zöld, száraz és hámló foltok keletkezzenek a tenyeremen. 🙂

A főzelékben van kb. 95g szénhidrát összesen,a  fasírtokban kb. 30g (kukoricaliszttől függ), ez így összesen 125g: elég kevéske, kb. 30g CH/adag. Ez azért jó, mert így belefér még valamilyen leves,vagy desszert, gyümölcs is az ebédbe, hangulattól függően… Jó étvágyat!

Tökfőzelék húsgolyócskákkal - gyorsan, mindenmentesen

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, főzelék, magyaros, tök

Előző bejegyzés « Barackos-szilvás piskótatortácska
Következő bejegyzés Mindenmentes Nóri lekvárt főz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-07-14, 3:02 du.

    Nos végre valaki.aki nem öli meg a zsenge tök ízét agresszív vöröshagymával!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-07-14, 3:02 du.

    🙂

    Válasz
  3. Ági Bihari mondta

    2014-11-20, 7:40 du.

    Tojás helyttesítésére van esetleg ötleted? Köszönöm!

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-20, 7:42 du.

    Most már meg merném kockáztatni, hogy kukoricaliszttel+vízzel is összeáll. Ha mégsem, akkor liszt helyett keményítő, és persze egy kis idő, amíg összeáll.

    Válasz
  5. Ági Bihari mondta

    2014-11-20, 8:08 du.

    kipróbálom, köszönöm 🙂

    Válasz
  6. Unknown mondta

    2015-10-12, 2:13 du.

    Kukoricaliszt helyett mit lehetne? Rizsliszt, mandulalisztem van jelenleg otthon…holnap lesz csak gm zabpelyhem, amiből tudnék csinálni lisztet.

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-12, 2:14 du.

    Rizsliszt biztosan jó lesz.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum