• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Blogszülinapi visszatekintés – sütés nélküli citromtortával

2015-02-13 Írta: Andrási Nóra 20 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Több történelmi fordulópont is utolért ezen a héten…

Először is, betelt a kis piros fedeles füzetem, amibe az új recepteket szoktam jegyzetelni főzés közben. Nem egy mai darab, a mindenmentes kenyér „fejlesztése” közben kezdtem el használni. Mondanom sem kell, mennyiféle folt borítja a gyors macskakaparásommal teleírt lapjait… 🙂 (Z szerint a kézírásom gyönyörű, csak olvashatatlan… 😀 )

Blogszülinapi visszatekintés - sütés nélküli citromtortával

Második fordulópont: újra gasztrofotóztunk! Bő két hónap kihagyás után… Nem gondoltuk volna, hogy ennyi idő alatt így kimegyünk a gyakorlatból… Nem viccelek, üresjárataimban egész nap azon gondolkodtam, hogy hogyan rendezzem el ezt a sütit ahhoz, hogy szépen fotózható legyen. Ezzel együtt borzasztóan merev lett az egész. A természetes fénynél fotózást első körben kisleánykám meghiúsította: sebaj, gondoltam, Z úgyis szeret fotózni, és várandósságom hónapjai alatt (méltatlanul) mellőztem. Majd este fotózunk vakuval. Ühüm, tudtátok, hogy a vaku fénye a két helyiséggel arrébb, térelválasztó polc mögött álló kiságyat is bevilágítja…? Hoppá. Z egyébként rengeteget javított kezdeti „food styling”-nak nem nevezhető rossz viccemen, és legalább leporolta ételfotós képességeit, de az eredmény így sem lett valami hűha… Szerencsémre másnap délben is gyönyörű idő volt, így egyszem szülöttem ebéd utáni sziesztája alatt sikerült elkattintanom néhány használható képet. Győzelem! 🙂 (Félreértések elkerülése véget: ez itt nem az „ó, be nehéz friss anyának lenni”, hanem a „hű, de mókás belehelyezkedni az új mindennapjaimba” című fejezet volt. :))

Na és mi a harmadik fordulópont? 3 éves lett a blogom! Tádám. Szemlesütve kell bevallanom, hogy a tavalyi ünneplés elmaradt, de idén nagyon szép volt visszatekinteni erre a 3 évre. Kezdtem névtelenül, „csak” az inzulin rezisztencia diétával, ami aztán glutén-, majd tejtermékmentes is lett, végül arcot is adtam az oldalhoz, meséltem magamról, és bizony, PCOS-sel diagnosztizált édesszájú lustaságból mintaevő örökmozgón át kisgyerekes anyuka lettem, aki még mindig szeret főzni és írni róla. Rengeteg új baráttal, ismerőssel gazdagodtam: a kedvesebbnél kedvesebb hozzászólásokból egy pici csokor itt olvasható. Köszönöm, hogy azóta és ennyien olvastok!

Sok dolog megváltozott ennyi idő alatt. Például, úgy tűnik, búcsút intettem az inzulinrezisztenciának: a terhességem alatti rutin vizsgálat nem mutatott ki eltérést, sőt, jobban sikerült, mint előtte bármelyik, pedig az a sok hormon nem szokott javítani ezen a problémán, sőt… Később, a szülés utáni hat hetes kontrollon azt is megtudtam, hogy egy darab cisztám sincs… Ráadás meglepetés. Mondhatnám, hogy meggyógyultam, de nem szeretem a nagy szavakat. 🙂

Már nem kell sokat olvasni és lesz torta is! 😉

Blogszülinapi visszatekintés - sütés nélküli citromtortával

Mi lesz ezek után a diétámmal? Nem gondolom, hogy amitől egyszer rosszul lettem, az ezentúl a jó barátom, úgyhogy maradok tej és glutén nélkül, ezentúl is kerülöm a cukrot és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. A számolást már nem veszem olyan szigorúan: még mindig úgy eszem napi ötször, ahogy azt a legelején írtam, de a pocakosságom utolsó hónapjaiban, és főleg mióta a kislányunk megérkezett, ez némi kiegészítésre szorul. 🙂 Az, hogy a szülés után egy héttel újra 46 kg voltam, jól mutatja, mennyi tartalékom volt a szoptatáshoz: semennyi. Kis leánykánk pedig az étvágyát biztos, hogy nem tőlem örökölte, így muszáj lépést tartanom… 🙂
A receptjeim ezentúl is mindenmentesek és 160g szénhidrátos diétába illeszthetőek lesznek. Korábban írtam, hogy a blogom B érkezésével sem alakul baba-bloggá, de azért majd olvashattok az életünkről itt-ott egy keveset, ugyanis felmerült bennem, hogy írhatnék többet a blog mögötti hétköznapokról. Pl. fotózáskor sokszor eszembe jut, hogy ha most látnátok, biztosan nagy lenne a vidámság… 😉

Na és igen, térjünk végre a lényegre! A torta.
Sütöttem már több tortát is, és hogy, hogy nem, be kell látnom, hogy többsége úszott a csokiban. 😀 Szeretem én a gyümölcsöket is, és most valami nem túl dekadens, inkább frissítő desszertre vágytam. Legyen citromtorta! Persze cukor, glutén, tejtermék-, és tojásmentes, vegán, stb. Az se baj, ha nem kell sütni. Ez most elsőre jól sikerült, nézzétek:

Blogszülinapi visszatekintés - sütés nélküli citromtortával

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:

1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja és leve (az enyém kb. 200g-os volt)

az alaphoz:
150g kesudió
100g aszalt, magozott datolya
2 ek. xilit/nyírfacukor

a krémhez:
2 ek. kókuszzsír (30g)
300 ml növényi tej (rizstejet használtam)
1/4 kk. stevia por
20g tápióka keményítő
1/2 ek. limelé
1 kk. agar-agar por

  1. Az alaphoz először száraz serpenyőben vagy minigrillen pirítsd meg egy kicsit a kesudiót.
  2. Tedd aprítógépbe a datolyát és a kesudiót, majd aprítsd össze jó alaposan.
  3. Forralj össze 2 ek. xilitet 4 ek. citromlével, öntsd ezt is az aprítógépbe: még egy gombnyomás, és egy jó ragacsos masszát kell kapnod. Ezt nedves kézzel nyomkodd a tortaformába úgy, hogy kb. 1 ujjnyi pereme is legyen.
  4. Kb. 100 ml növényi tejben keverd csomómentesre a keményítőt és az agar agar port. Mérd össze a krém hozzávalóit: kókuszzsír, a maradék növényi tej, stevia por, a reszelt citromhéj és a maradék citromlé, limelé. Kevergetés közben forrald fel és add hozzá a hideg keményítős keveréket. Ahogy elkezd sűrűsödni, vedd le a tűzhelyről, és néhányszor még keverd át kihűlésig.
  5. Ha a krém kihűlt, öntsd a torta alapba és legalább 4 órára kerüljön hűtőszekrénybe, hogy a krém megszilárduljon.
Ebben a krémben az a jó, hogy szilárdulás után szeletelhető, nem folyik szét, de állagra mégis nagyon lágy marad: ha egy picit megrázod a sütit, rezeg, mint az a bizonyos kocsonya… 🙂

A krémet elkészítésekor érdemes kóstolgatni: én gyerekkoromban hígítatlanul nyakaltam a citromlevet, elég savanykásan szeretem, nehogy túl sok legyen… Bár ezzel az aránnyal elég jól sikerült összehozni az citrom savanyúságát az édesítéssel és a lime fanyarságával, Z szerint ez az eddigi egyik legjobb sütim. 🙂

Na és nektek hogy ízlik?

Blogszülinapi visszatekintés - sütés nélküli citromtortával

Ja igen, a számok. A torta alapban kb. 120g, a citromkrémben kb. 40g szénhidrát van. A tortát nyolc szeletre vágva ez éppen 20g CH/szelet. 

Az aszalt datolyában elég sok természetes cukor van, de szerintem belefér: a sok dió mellett lassan fog felszívódni. Ha mégis ennél cukormentesebb, esetleg alacsonyabb szénhidrát tartalmú torta alapra vágysz és szívesen sütsz, ajánlom figyelmedbe a barackos tortám omlós tésztáját: az igazán cukormentes és egy ekkora adagban 50g CH lenne.

Blogszülinapi visszatekintés - sütés nélküli citromtortával

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, blogszülinap, citrom, desszert, hidegen is, kesudió, torta, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Fűszeres-bundás csirkefalatok sült paprikás quinoával
Következő bejegyzés Vaníliás teasütemény pekándióval (cukor-, tej-, tojás-, gluténmentes, vegán recept) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Jolika mondta

    2015-02-13, 7:09 du.

    Köszi a receptet és igen szeretnénk rólatok is többet olvasni! 🙂 Kislányom tojás- és gluténérzékeny ezért a recepteket nagyon szépen köszönjük! További sok blog szülinapot kívánok és sok örömöt családodnak meg persze neked is. 🙂
    Andi

    Válasz
  2. Timea Drnecz mondta

    2015-02-14, 8:55 du.

    Szívből gratulálok, Nóri! A kislányodhoz, egészségedhez, a bloghoz és persze a szuper receptekhez! Még ilyet! Sokat! 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2015-02-22, 10:30 de.

    A Kalória és a többi értékeket meg tudnád adni a recepteknél?
    Előre is köszi 🙂

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-22, 10:33 de.

    A CH táblázatot jó ideje tudom fejből, a többi adatot pedig keresgélnem kellene, ez sok-sok idő… Persze ha kiszámolod egy-egy ételnél, és megírod, akkor fel tudom tüntetni a recept után, és mindenki boldog. Mint ahogy volt is már rá példa, hogy egy olvasóm megírta xy fogás kalóriatartalmát és kiegészítettem a bejegyzést. 🙂

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2015-06-07, 8:52 du.

    Ez a torta tényleg nagyon finom! Hűsítő felüdülés volt tegnap a nagy forróságban! Csak ajánlani tudom.

    Válasz
  6. mari mondta

    2016-01-29, 9:56 de.

    szia 🙂
    szeretném megkérdezni, hogy kesuból is lehet-e tejet készíteni? és ha igen, felhasználhatom-e ugyanazt a kesut az tortaalaphoz?
    köszi a választ, szeretnék egy csapásra soksok legyet ütni 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-30, 12:06 de.

      Szia,
      tejet persze, lehet, bármiféle magból. (A következő bejegyzésem egyébként éppen kesus tej lesz… nyamm. 🙂 ) Sajnos abban viszont döntened kell, hogy tej vagy torta, a kettő együtt nem megy. Bár… van egy répás kuglóf receptem, amihez a mandulatejből visszamaradt mandulát használom fel, keress rá!

      Válasz
  7. Schwarcz Györgyné mondta

    2016-03-27, 8:07 du.

    Már régen tervbe vettem, de csak ma készítettem el. Fantasztikus lett! Ez eddig a kedvenc torta receptem. Annyira ízlett mindenkinek, hogy mind megettük az egészet, és nem maradt holnapra a vendégeknek.
    Köszönöm a receptet!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-29, 10:18 du.

      De jót nevettem… 🙂 Örülök a sikernek!

      Válasz
  8. Melinda mondta

    2016-05-21, 3:05 du.

    Kedves Nóri!
    Rizstej helyett kókusztejjel is elkészíthetem a krémet?
    Köszönöm

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-22, 11:04 du.

      Persze!

      Válasz
  9. Mari mondta

    2016-09-09, 11:28 de.

    Szia 🙂 ha stevia por helyett cseppem van, és kukoricakeményítőm. . Ugyanúgy működik? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-15, 9:51 du.

      Igen. 🙂

      Válasz
  10. Angéla mondta

    2017-03-04, 7:13 de.

    Szia Nóri,

    Ebből a receptből elhagyható at agar-agar por? vagy helyettesithető?

    Előre is köszönöma válaszod.

    Angéla

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:38 du.

      Szia,
      zselatin, konjac liszt mehet helyette, vagy el is hagyhatod, de akkor lehet, hogy folyni fog a krém.

      Válasz
  11. Lelle mondta

    2024-02-02, 1:38 du.

    Kesu helyett zab és mindenféle mag mentes alternatívát tudsz javasolni? Pl puffasztott amaránt jó lehet?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-06, 9:36 de.

      Szia,
      igen, amarant is jó lehet, csíráztatott hajdina, de még főtt quinoa is.

      Válasz
      • Lelle mondta

        2024-02-16, 10:43 de.

        Köszönöm, szuper!:)

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum