• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával

2016-03-30 Írta: Andrási Nóra 11 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

A csicseriborsóból készült hummusz, vagy csicseriborsó krém az egyik legváltozatosabban elkészíthető vegán kence recept, amit ismerek. Az utóbbi hetekben fesztiválja van nálunk a sült zöldségeknek, így nem fogtok meglepődni, hogy ezúttal a hagyományos hummusz receptemet is egészben sült hagymával és fokhagymával dobtam fel.

Ez a kence konzerv csicseriborsóból, aprítógéppel pillanatok alatt elkészül, és egy adag pirítóssal, friss zöldekkel jóllakat vacsorára egy egész családot is.

Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával #gluténmentes #vegán #recept |mindenmentes.hu

Csicseriborsó krém, vagy valami egészen más?

Hummusz vagy humusz? Nagyon nem mindegy… 😀 Most tűnt fel, ahogy böngésztem kicsit a világhálót, hogy magyarul sokan használják egy ‘m’-mel ezt a szót az ételre, pedig a humusz a talaj szerves anyag tartalmára értendő: minél több humuszt tartalmaz a talaj, annál termékenyebb. A közel-keleti csicseriborsó krém, ami természetesen gluténmentes, vegán, és egyszerűségével, változatosságával hamar belopja magát a szívünkbe, na az a hummusz, két ‘m’-mel! 🙂

Sült fokhagyma?

Tudtad-e, hogy ha a fokhagymagerezdeket egészben, héjastul beteszed a sütőben sülő zöldségek közé, és lefóliázott tepsiben sütöd 200 fokon egy órát, vagy csak úgy, önmagában sütöd 150 fokon kb. 25-30 percet, amíg látod, hogy a héja alatt kezd aranybarna, selyemfényű felületű lenni, akkor a gerezdek mennyei falatokká lényegülnek? 🙂 Az íze elveszti csípős élét, és önmagában is elfalatozhatod, de fűszerezhetsz is vele. Én mindig egy egész fejet dobok be a sütőbe, mert úgyis elfogy… (Hűtőben is eláll pár napig.)

A hummuszhoz ezúttal a karamellizált hagyma is a sütőben készült, így gyorsabb és egyszerűbb.

Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával #gluténmentes #vegán #recept |mindenmentes.hu

Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával #gluténmentes #vegán #recept |mindenmentes.hu

Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával

Szerző: Mindenmentes Nóri
Balzsamos sült hagymával és fokhagymával megbolondított csicseriborsó krém - hummusz. Természetesen vegán és gluténmentes recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 30 minutes mins
Főzési idő 5 minutes mins
Össz. idő 35 minutes mins
Étel típusa kence, szendvicskrém
Mentesség gluténmentes, vegán
Energia tartalom 850 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 csicseriborsó konzerv
  • vagy 120g csicseriborsó beáztatva és puhára főzve
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. füstölt tengeri só*
  • 1/2 citrom leve
  • 3 ek. pirított szezám olaj
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A vöröshagymák héját vedd le, két vágással negyedeld be őket, de ne vágd át teljesen! Önts a résbe 1-1 ek. olívaolajat és balzsamecetet.
  • A balzsamos hagymafejeket és az egész, héjas fokhagymagerezdeket tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd 160 fokon addig, amíg a vöröshagyma széle megpirul és a fokhagymagerezdek is szép fényesek lesznek. (Kb. 20-30 perc.)
  • A csicseriborsó(konzerv) levét szűrd le és tedd félre.**
  • Valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és dolgozd össze, amíg krémes lesz.

Megjegyzések

Ez egy elég nagy adag, ketten is 2-3 napig ettük reggelire és vacsorára. Legközelebb lehet, hogy a felét még frissen beteszem a fagyasztóba, nehezebb időkre.
*A só nem muszáj füstölt legyen, én mostanában kezdtem el ismerkedni vele, és nagyon tetszik az az árnyalatnyi melegség, amit az ételeknek ad. Nem erős füstölt íz, alig érezhető.
**A csicseriborsó leve igazi kincs, ki ne öntsd: ha nem tudod azonnal felhasználni (pl. ilyen habcsókhoz), akkor fagyaszd le jégkocka tartóban, így később bármikor előkaphatod.

Tápérték információ

Kalória: 850kcalSzénhidrát: 100g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicseriborsó, kence, reggeli, vacsora

Előző bejegyzés « Pörkölt kesudió vaj vaníliával, házilag
Következő bejegyzés Szezám tej – olcsó növényi kalcium bomba »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Mariann mondta

    2016-03-31, 9:36 du.

    de jól néz ki a blog új külseje:) nem jártam errefelé mostanában…:S

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-02, 11:56 du.

      Van elképzelésem, hogy miért… 🙂 Mindig szeretettel látunk. 🙂

      Válasz
  2. Amaki mondta

    2016-04-03, 10:39 de.

    Vöröslencséből készítettem, mert az volt itthon. A balzsamecetes hagyma tényleg kellemes ízt ad!

    Válasz
  3. Andrea mondta

    2016-08-08, 7:08 de.

    5 stars
    Szia!
    Elkészítettem. Isteni finom lett! Még a Férjem is azt mondta, hogy ilyet màskor is kér.
    Köszönöm!!!
    Andrea

    Válasz
  4. Szabina mondta

    2018-08-17, 7:26 de.

    Szia Nori!

    Balzsmaecetből melyik verzió a ragacsos vagy a folyós? Előre is köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-08-22, 10:47 de.

      A folyósat használom.

      Válasz
  5. Reni mondta

    2018-11-05, 2:19 du.

    5 stars
    Ha nem konzervbol keszitem, aztatas utan megfozzem a csicseriborsot?

    Koszonom!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-06, 10:26 de.

      Igen! Sőt, a forró, főtt csicseriborsóval lesz a legjobb a hummusz állítólag. 🙂

      Válasz
      • Reni mondta

        2018-11-08, 11:39 de.

        5 stars
        Elkeszitettem, es finom lett! Meg tettem bele szaritott zoldsegkevereket, es bar, igy mar nem minden mentes lett a hummuszom, meg mustart is. 4-szer ennyi adagot keszitettem, nagy resze ment a fagyasztoba. Magaban is meg tudnam enni.

        Válasz
  6. Kriszti mondta

    2021-03-10, 8:30 du.

    5 stars
    Ma nekem is elkészült az első hummuszom, ezer hála a receptért! Mondjuk, mivel olajat nem akartam bele tenni, meg a bolti gayoncsomagolt/méregdrága tahini sem játszik, meg kellett küzdenem a szezámmaggal és a nem túl erős aprítógépemmel. Nagy küzdelem volt, de megérte. 🙂 És legközelebb nálam biztos, hogy jóval kevesebb balzsamecet kerül bele, és talán némi folyékony füst belecsöppen majd, de az alapreceptért nagy köszönet! (És a húst hússal evő férjemnek is ízlik!)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-11, 9:24 de.

      Szuper, örülök a sikernek! Már én sem teszek bele olajat. 🙂

      Válasz
5 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.