• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Szupercsoki – nyers, vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

2016-12-15 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Először 2012 augusztusában kóstoltam nyers csokoládét, és elsőre feltűnt, hogy ez teljesen más műfaj, mint amit korábban csokoládé címszó alatt ismertem. Az emlékeim már kissé megfakultak, amikor Z idén nyáron hazahozott egy kis madárlátta nyers, vegán csokoládés fehérjeszeletet ami tele volt superfoodokkal, és valami hihetetlenül finom volt… Na ekkor jutott újra eszembe ez a projekt.

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Nyers csokoládé

Igazából nem vártam túl sokat a nyers csokoládétól. Azt gondoltam, hogy biztosan okkal dolgozzák fel jó alaposan a kakaót a holland kakaóhoz, majd a megszokott csokoládéimhoz. Minek fáradnának vele annyit, ha nyersen is finom, nem igaz? 🙂

A Planetbio ellátott a nyers csokoládéhoz szükséges minden alapanyaggal szuper minőségben. Gondolkodtam, hogy mi kerüljön még bele a nyilvánvaló kakaóporon és kakaóvajon kívül. A kislányommal végigkóstolgattuk a Planetbio bogyó és magválasztékának jó részét egy szép, napos délelőttön, és végül úgy döntöttem, hogy a kissé savanykás nyers criollo kakaóporhoz a szintén kicsit savanykás inka bogyót párosítjuk majd. 🙂

Ma B-vel #superfood kóstolást tartottunk. 😊 Az inkabogyó is nagyon nyamm de a yaconsziruppal éppenhogy édesített nyers kakaódarabkák nagyon-nagyon 💚 Ezek is 5% kedvezménnyel kaphatóak a @planetbiohungary-nál a ‘mindenmentes’ kuponkóddal 😉 #mutimiteszel_mentes #mutimiteszel_vegan #mutimiteszel #mik #instahun #norimindenmenteskonyhaja

Nóri mindenmentes konyhája (@mindenmentes) által közzétett fénykép, 2016. Nov 26., 04:26 PST

Egyébként B a napokban megtalálta a konyhaszekrényben a lucumás karamellekhez használt öntőformákat, és mindenképpen szerette volna megkóstolni a szilikont, ezért a csokoládéval egy füst alatt a azokból is készítettem még egy adaggal… 🙂 Édesítéshez a korábban már bevált lucuma port használtam.

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Szupercsoki

Az a legszuperebb ezekben a superfoodokból készült édességekben (mint a korábbi karamell és ez a csoki), hogy nemcsak finomak, de tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal: pl. a kakaó és a lucuma is vasban gazdag (kalciumban, magnéziumban is), míg az inka bogyó többek között C-vitaminban, ami segíti a vas felszívódását. Ezért ez a csoki remek ötlet, ha kicsit turbózni szeretném kis családom vasbevitelét (és a sajátom).

Ha már kissé nem konvencionális csokoládé, nem tudtam kihagyni belőle a sós beütést… Életem legjobb csokoládé élménye egy sós étcsokoládéhoz köthető, és imádom, ha ropog valami a csokiban, ezért éppen picit megsózott puffasztott vadrizsszemeket is csempésztem bele. 😉 Hogy miért pont vadrizs? Mert fekete, így nagyon jól mutat a kipattogó fehér belsejével (bár ez a csokoládéba öntve kevésbé érvényesül), és mert jó hosszúak a szemek, így jó eséllyel ropogni fog pár szem minden harapásnál. 🙂 (Persze kerülhetne bele más ropogós dolog is, ez nem egy kötött műfaj.)

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Az eredmény? Nos, mint mondtam, nem vártam tőle sokat, erre valami észbontóan finom lett… A nyers kakaó a savanykás gyümölccsel és a sós, ropogós rizsszemekkel nálam nagyon jó helyen végzett, és a család is pusztítja elég rendesen… 🙂 Szerintem hamarosan lesz még folytatása a történetnek: nagyon szeretném a kissé fanyar goji bogyót is „beleszelidíteni” valami nasiba…

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Szupercsoki - nyers, vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Szerző: Mindenmentes Nóri
Nyers, vegán csokoládé házilag - egészen más, mint a hagyományos csokoládé. Gyümölcsösen savanykás, egészséges nasi, házilag, akár ajándékba is!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 15 minutes mins
Étel típusa desszert, nyers édesség
Mentesség cukormentes, gluténmentes, nyers, vegán
Adagok száma 180 g
Energia tartalom 560 kcal

Hozzávalók
 

  • 60 g kakaóvaj
  • 40 g nyers kakaópor
  • 20 g lucuma por
  • 2 ek. agávé szirup
  • 20 g inka bogyó
  • 20 g vadrizs
  • pici csipet só
  • olajspray
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A puffasztott vadrizshez fújj egy kis olajsprayt egy tapadásmentes serpenyőbe, és pattogtasd ki a vadrizs szemeket. Miközben kevergeted, szórj rá egy pici csipet sót. (Onnan tudod, hogy kész van, hogy egyre ritkábban pattognak már a szemek.)
  • Az inka bogyókat én 2-3 kisebb darabra vágtam, hogy jobban el tudjam oszlatni a csokoládéban.
  • Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat: vigyázz, hogy ne hevítsd túl - amikor már kb. 3/4 része megolvadt, leveheted a gőzről, és kevergetés közben az egész meg fog olvadni.
  • A kakaó és lucuma port kézi habverővel keverd bele a kakaóvajba, majd mehet bele az agávé szirup is.
  • Forgasd bele a bogyók és a vadrizs 2/3 részét, majd öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt formába (én egy feles méretű püspökkenyér formát használtam), és szórd meg a maradék bogyóval és rizzsel.
  • Hagyd pár órát, hogy teljesen megszilárduljon és szeletelheted is!

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 560kcalSzénhidrát: 31gFehérje: 9gZsír: 37g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, csokoládé, inka bogyó, kakaó, karácsony, lucuma, nyers, planetbio, superfood, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Vegán székelykáposzta
Következő bejegyzés Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Kata mondta

    2017-01-24, 4:03 du.

    5 stars
    Nóri, isteni ez a csokirecept! Amióta megkaptam tőled hírlevélben, már többször megcsináltam, és nem tudunk vele betelni! Az inka bogyó helyett én szárított áfonyát használtam, amúgy minden a te recepted szerint készült, könnyű volt elkészíteni. Nagyon szeretjük! Köszönjük! 🙂

    Válasz
  2. Hajni mondta

    2017-11-23, 12:00 du.

    Szia Nóri! A lucumas por helyett más édesítő is használható? pl eritrit, 4:1 illetve étkezésre szánt kakaóvajat te merre tudtál beszerezni?

    Köszönöm

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-23, 5:13 du.

      Szia,
      nem, ehhez csak a lucuma jó, mert annak van „karamelles” íze. Kakaóvaj anno a PlanetBiotól jött, de van pl. itt is.

      Válasz
  3. Ancsa mondta

    2018-10-03, 2:37 du.

    5 stars
    Szia Nori,korabban tobbszor wlkeszitettem ezt a csokit,tokeletre es imadtuk!Most pedig mar a napokban masodszor ugrott ossze,es darabos,matt izè lett belole.Mi tortenhetett,kerlek segits,mert nagyon szeretnem ujra elkesziteni ajandekkent!Koszonom:Ancsa

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-10-03, 9:05 du.

      Szia,
      nem lehet, hogy túlmelegítetted a kakaóvajat? 32 fok fölött kristálymódosulatot vált „összeugrik”. Legközelebb tegyél félre 1/5 rész szilárd kakaóvajat, és a 35-36 fokra melegített kakaóvajat a hőforrásról levéve ezzel „oltsd be”, közben kevergesd. Jó lesz! 🙂

      Válasz
  4. Ildi mondta

    2019-01-24, 10:25 du.

    5 stars
    Kézmelegben ugye a tied is olvad? Ezen a kepen nem úgy néz ki… Vagy? KÖSZI!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-24, 10:27 du.

      Persze, hogy olvad! A képen nincs kézben. 😀

      Válasz
    • Gábor mondta

      2019-08-19, 3:38 du.

      Én már az első lépésnél elbuktam, a vadrizs nem pattogott, hanem megégett. Bár rá is van írva a csomagolására, hogy „olajban nem pirítsuk”

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2019-08-20, 4:57 du.

        Sajnálom… legközelebb talán egy picit több érzéssel. 🙂 Azért remélem, a csokit elkészítetted, mert ropogós rizs nélkül is finom…

        Válasz
5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.