• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Levendulás, citromos gluténmentes keksz (IR-barát, vegán)

2017-02-21 Írta: Andrási Nóra 26 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A pecsételhető köleskeksz sikere óta heti rendszerességű program nálunk a keksz sütés: végül mégis nagy hasznát vesszük a generációk óta felhalmozott keksz kiszúró formáknak! Nagyon szeretem a kicsit szokatlan sütemény formákat, ezért nem tudtam ellenállni ezeknek a meditáló buddha alakú keksz kiszúróknak… 😅 Annyira tetszettek, hogy új keksz ízesítést találtam ki hozzájuk: levendula az ellazult hangulatért, egy kis citrom a frissességért. Így született a “délutáni relax gluténmentes keksz”.

Levendulás, citromos gluténmentes keksz (IR-barát, vegán) |mindenmentes.hu

Gluténmentes keksz könnyen, gyorsan, otthon

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Nagyon bevált ez a gluténmentes keksz recept – 5-10 perc alatt összedobom, és éppen csak pár perc pihentetésre van szüksége, kb. amíg előkészítem a terepet a nyújtáshoz. Gyurmázható, pecsételhető, ha nem nyújtom túl vékonyra, mindent kibír – kisgyerekkel is könnyű szaggatni.

Korábban írtam, hogy szeretném omlósabbá tenni, nos erre is megszületett a megoldás – ha porított eritrit helyett (nyírfacukor is működik) 1/4 kk. stevia port használok, akkor sokkal omlósabb lesz, de… Rájöttem, hogy pici kezekbe praktikusabb ez az erősebb tartású változat, mert nem morzsálódik szét, ha egy kicsit erősebben megszorítják.

Most már azt is tudom, hogy lezárt dobozban hetekig is eláll (egy adagot a hátizsákomban felejtettem… 😅), és ehhez képest csak kicsit lesz keményebb – ha almaszeletet teszel mellé egy éjszakára, megpuhul.

Levendulás, citromos gluténmentes keksz (IR-barát, vegán) |mindenmentes.hu

Levendulás keksz

Ami a talán szokatlan levendula ízesítést illeti, nem túl erős, nem tolakodó: kicsit virágillatú, és egy hajszálnyi édes ízt is ad a keksznek (itt írtam arról, hogy levendulával is lehet édesíteni), ezért most kevesebb eritritet használtam. Ami a levendulát illeti: csak nagyon jó (gyógyszerkönyvi) minőségű gyógynövények (Herbária) vásárlását javaslom. Pontosan egyszer vettem nem gyógyszerkönyvi minőségű levendula virágot (nem volt más…), és tele volt szár- és levél darabkákkal, az illata pedig elég halovány… Nem éri meg a bosszúságot.

Ez a cukormentes, gluténmentes keksz eritrit helyett nyírfacukorral (xilittel) is elkészíthető, de az utóbbiakat bele kell számolni a CH-tartalomba is, míg az eritritet nem.

5.0 from 5 reviews
Levendulás, citromos gluténmentes keksz (IR-barát, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
5 perc
Össz. idő
25 perc
 
Pecsételhető gluténmentes keksz különleges, levendulás ízben: délutáni kikapcsolódáshoz. IR-barát, vegán recept eritrittel.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: keksz
Konyha: gluténmentes, inzulinrezisztencia / PCOS barát, vegán
adag: 20 db
Hozzávalók
  • 100g kölesliszt
  • 20g tápióka keményítő
  • 30g eritrit*
  • ½ kk. szárított levendula virág**
  • 40g olvasztott kókuszzsír
  • 1 kk. reszelt citromhéj (egy kisebb bio citrom felének reszelt héja)
  • csipet só
  • 1 ek. agávé szirup***
  • 2 ek. víz
Elkészítés
  1. A eritritet kávédarálóba daráld össze a levendula virággal. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. A szilárd hozzávalókat (köles liszt, tápióka keményítő, levendulás eritrit, citromhéj, só) keverd össze egy tálban.
  3. Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat: kókuszzsír, agávé szirup, víz.
  4. Dolgozd össze alaposan és tedd félre pihenni pár percre.
  5. Gyúrma álagú, puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnod. Ha túl lágy,akkor egy kis köles liszt ha túl kemény, morzsálódós, akkor pár csepp víz segíthet.
  6. Nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle tetszőleges formákat. Bár a tészta könnyen nyújtható, és szilikon lapon, sütőpapír alatt nyújtom: így biztosan nem ragad oda, ahova nem kellene, és kevesebbet kell mosogatnom. A sütőpapírt átteszem a tepsibe.
  7. Süsd a kekszeket 180 fokon kb. 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Megjegyzések
* Helyettesítheted nyírfacukorral, így a szénhidrát-tartalom 7g CH/keksz lesz. Haználhatsz steviát is, ezzel omlósabb lesz a keksz: ¼ kk. stevia por kell, és csak 1 ek. víz!
** Csak jó minőségű levendula virágot használj (gyógyszerkönyvi minőségű, Herbária).
*** Az agávé szirup azért kell, hogy sütés közben megbarnuljanak a kekszek - helyettesítheted vízzel is, de akkor világosak maradnak a kekszek.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 db kalória: 40 kcal zsír: 2 g Szénhidrát: 5g fehérje: 0,5 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ajándék, archiv, karácsony, keksz, köles, tízórai, útravaló, uzsona

Előző bejegyzés « Mindenmentes, vegán camembert sajt (tejmentes, olajos mag mentes)
Következő bejegyzés “Te tényleg így eszel?” – mókás kérdések és válaszok a blogomról és ami mögötte van »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Takács Gabi mondta

    2017-02-22, 8:39 de.

    Szia Nóri!
    A budhás kiszúró beszerzési forrása felől érdeklődnék, hol lehet ilyet venni?
    Válaszodat előre is köszönöm: Takács Gabi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-22, 2:02 du.

      Szia,
      A Butlersben vettem, karácsony után hegyekben állt és akciós is volt. 😀 Remélem, még találsz. 🙂

      Válasz
  2. NK mondta

    2017-02-22, 9:46 de.

    szia, sima keményítővel is működik? Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-22, 2:03 du.

      Szia,
      szerintem működnie kell, ha a sima keményítő alatt kukoricakeményítő értesz. Legfeljebb nem lesz olyan könnyen nyújtható, mint tápiókával.

      Válasz
      • NK mondta

        2017-02-23, 12:42 du.

        Arra gondoltam, koszi 😉 remelem, ezzel is olyan jo omlos lesz 🙂

        Válasz
  3. Zita @The Puur mondta

    2017-02-22, 1:24 du.

    Szia Nóri! Nem fogod elhinni, de a következő recept, ami kimegy a blogra és amit hétvégén befotóztam, az pont egy levendulás keksz. 😀 Persze nem ilyen szép, mint a tied, inkább egy kicsit chokito jellegű, de nagyon nevettem, amikor láttam, hogy pont ma publikáltál te is egy levendulás keksz receptet. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-22, 2:16 du.

      Szia,
      köszi, hogy szóltál, és ne izgasd magad, valahogy eléggé egy rugóra jár a semmit sem evő bloggerek agya – nálatok is többször jelent meg már valami, amit épp terveztem elővenni, és Izánál is épp most láttam egy pizzás csiga receptet készülőben, miközben én tegnap végeztem vele. 😀 Hát ilyen ez a popszakma. 🙂 Kíváncsi vagyok a ti kekszetekre is. 🙂

      Válasz
  4. Anita mondta

    2017-02-22, 2:24 du.

    Hurrá! Sikerült! Szuper recept! Én fél mk. stevia porral és laktózmentes margarinnal csináltam, pár csepp vizet még igényelt, de a végeredmény nagyon jó lett! Igazi keksz állag, omlós de nem porhanyós! Kemény de könnyen törik, pont mint egy teakeksz. Isteni! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-22, 2:31 du.

      Hű de gyors voltál… <3

      Válasz
  5. Marcsi mondta

    2017-02-23, 4:00 du.

    Akkor én most elkezdem a provence-i fűszerkeverékből kihamupipőkézni a levendulákat…

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-24, 2:13 du.

      Az év hozzászólása…! Biztosan nincs más megoldás?

      Válasz
  6. Boros Ildikó mondta

    2017-02-24, 8:01 de.

    ÉN is megsütöttem tegnap este, alig bírtam visszafogni magamat, hogy maradjon mára is! Imádom a levendulát, még találtam otthon pannonhalmit….
    Szuper finom és nagy köszönet érte!

    Válasz
  7. Mari mondta

    2017-02-26, 5:27 du.

    Szia 🙂
    Isteni finom lett, de nem mondanám, hogy valami ropogósra sikerült. Mit gondolsz, mit csinálok rosszul?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:27 du.

      Szia,
      ha úgy nem ropogós, hogy túl nedves, akkor az másnap reggelre javul (még szárad), ha nem elég omlós akkor az édesítő egy részét váltsd ki stevia porral.

      Válasz
  8. NK mondta

    2017-03-28, 5:02 du.

    Szia, hat nekem meg olyan omlos lett, hogy a sutobol is alig birom kiszedni… keves stevia port raktam bele, es plusz egy kanal vizet… hol lehet a hiba?ja, es kukoricakemenyitot.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-28, 9:21 du.

      Szia,
      lehet, hogy a víz volt sok, nehéz megmondani… Legalább egy kevés xilitet/eritritet tegyél bele legközelebb, ha tudsz, hátha úgy jobb lesz.

      Válasz
  9. Meli mondta

    2017-06-18, 5:21 du.

    Szia Nóri, a nutribellas citromos keksz az egyik kedvencem, és szeretnék ahhoz hasonló teljeskiőrlésű kekszet készíteni, mivel az elég drága és fruktózos is. Melyik kekszedet ajánlod? Ezt a fentit is ki fogom próbálni de nincs itthon kolesliszt és tapiokaliszt sem. IR diétan vagyok….. köszönöm.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-19, 4:21 du.

      Szia,
      ezt ajánlanám, ill. ha “csak” sima IR-diétán vagy (nem GM), keress rá a régi zabkekszeimre a keresőben.

      Válasz
  10. Éva mondta

    2017-07-10, 9:39 de.

    Szia Nóri,

    Már jó ideje nézem a blogodat és egész sok mindent kipróbáltam már a receptjeid közül – nagoyn szeretem őket – de az csak most derült ki, hogy én is IR-es vagyok. Egyelőre még kicsit bizonytalan vagyok azt illetően, hogy mi a gyors és mi nem, szóval azt szeretném megkérdezni, hogy ez a keksz és a kekszek úgy általánosságban gyorsnak számítanak?

    Köszönettel:
    Éva

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-10, 10:59 de.

      Szia,
      minden receptemen van “tízórai”, “ebéd” stb. címke (a bejegyzés végén látod), ebből kiderül. A kekszek egyébként általában lassúak. 🙂

      Válasz
  11. Schuller Marcsi mondta

    2018-03-01, 10:59 de.

    Szia Nóri! Mennyire lágy ez a kekszmassza? Keksznyomóban is működhet? Ilyesmi van nekünk. Bele kell tenni a csőbe s tésztát és kinyomkodja a lyukakon.
    http://1.bp.blogspot.com/_tCo3YdB0cRw/RwOrHLivivI/AAAAAAAAADg/tPYit_uzZV8/s320/Keksznyom%C3%B3.jpg
    Köszi!
    Üdv
    Marcsi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-01, 10:17 du.

      Szia Marcsi, ez a tészta ehhez túl kemény.

      Válasz
  12. Viki mondta

    2018-12-09, 8:24 du.

    Szia
    Nagyon tetszik ez a recept és ki vagyok éhezve valami kekszre. Pár problémám van csak: köles lisztet kéne helyettesíteni GM de nem kukoricás, burgonyás liszttel; steviat, eritritet nem használok, csak kokuszvirag cukrot, vagy max Sima cukrot és édesítőt. És a levendulara allergiás vagyok 😀 Ezzel együtt ezeket nem érzem megoldhatatlan gondnak, csak nem ismervén őket, nem tudom, mivel és hogy lehetne helyettesíteni. Tudnál segíteni kérlek?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-12-11, 11:55 du.

      Szia,
      gm zabliszt vagy hajdina? A cukorhoz nem tudok hozzászólni… Van vaníliás változat is, itt.

      Válasz
  13. Sebestyén Flóra mondta

    2020-08-09, 7:50 du.

    Könnyű volt elkészíteni a receptet, egy kicsi vizet raktam még hozzá így nyújtani, szaggatni is jól lehetett. A betű nyomba is szépen megmaradt benne sütés után. Viszont azt kell mondjam, hogy nekünk nagyon nem ízlik, meg se fogjuk tudni enni. Mindent a recept szerint csináltam, egyedül az eritritet helyetesítettem sima cukorral. Omlósnak omlós, de számunkra a köleslisztnek kicsit homok íze van. Nem tudom mit ronthattam el, vagy velünk van-e a gond, ez az első köleslisztes receptem.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-08-10, 9:38 de.

      Szerintem nem szeretitek a köles lisztet. Sajnálom. Esetleg megpróbálhatsz egy másik márkájút…

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum