• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gluténmentes és tápláló palacsinta (tej-, tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

2020-06-17 Írta: Andrási Nóra 24 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Az étrendemmel párhuzamosan a palacsinta sütés is komoly fejlődési folyamaton ment át, mióta ezt a blogot írom: az első „más” palacsintám a zabpalacsinta volt, még tojással, utána következett a lenmagtojásos hajdinapalacsinta, majd a hajszálvékony hajdinapalacsinta. 🙂 És hogy miért készült nálam már megint egy újabb gluténmentes palacsinta recept? Mert meguntam, hogy csak a palacsinta- és tortasütés miatt tartok itthon keményítőt, hát ezért. Szerettem volna a gluténmentes palacsinta sütést is ugyanazokból a teljes értékű alapanyagokból megoldani, amiket mindig tartok itthon, mert így egyszerűbb, és ráadásul még táplálóbb is. (Egyébként a torta-ügy is alakul.)

Gluténmentes és tápláló palacsinta (tej-, tojásmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Mentes és tápláló

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Nem győzöm elégszer elmondani, hogy mekkora változást hozott az életembe a teljes értékű növényi étrend abban, ahogy az ételre tekintek. Korábban szinte észre sem vettem, hogy a „hogyan egyek valami palacsinta élményt adó dolgot anélkül, hogy ártanék magamnak” életérzés bizony szerves része volt a mindennapjaimnak. Akkor esett le a tantusz, amikor elolvastam Dr. Greger könyvét és őszintén rácsodálkoztam, hogy a sok teljes értékű növényi étel, ami a tányéromon landolt, milyen sokoldalúan óvja az egészségem és táplál minden tekintetben. Bizony, amikor valaki belecseppen a „mentes” étkezésbe, különösen, ha gluténmentesen kell ennie, és eleinte késztermékekre hagyatkozik, akkor az étrendje jó eséllyel lesz mentes, de nem tápláló. Számomra nagy boldogság látni, hogy lehet „igazi” palacsintát sütni, ami mentes ÉS tápláló.

Teljes értékű palacsinta

Az a szuper ebben a palacsintában, hogy minden hozzávalója igazán teljes értékű, tápláló növényi étel: egész gabonák, hüvelyes, lenmag és kurkuma. Házi „csakgyümölcs” lekvárral szoktuk enni (amíg van), vagy rittyentek hozzá valami túrós tölteléket (ez még nem kiforrott, mindig máshogy készül). Ezek mind szerepelnek a napi tucat ajánlásban is, így tényleg minden falat éltet. 🙂

Ebből a tésztából lehet igazán vékony palacsintákat sütni, bár én a kicsit vastagabbakat szeretem. Ha magas hőfokon és nagyon vékonyra sütöd, akkor előfordulhat, hogy „csipkemintás” lesz, és a sok apró lyukon kiszivárog a töltelék. Ilyenkor vagy állítsd kisebb fokozatra a tűzhelyet, vagy süsd egy kicsit vastagabbra, ha ez probléma. A gyerekeim mindig jókat nevetnek rajta, amikor így sikerül. 🙂

Gluténmentes és tápláló palacsinta (tej-, tojásmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Egyszerű

Hatféle gabonát/hüvelyest tartok itthon (basmati rizst, kölest, hajdinát, zabpelyhet, vörös lencsét és csicseriborsót), és törekszem rá, hogy amit csak lehet, ezekből oldjak meg (kovászos kenyér, hummusz, lencsefasírt és társaik). Sokat főzök, így igyekszem minden receptet minél kevesebb művelettel megúszni. Így történt, hogy ez a palacsinta is hajdinából, zabpehelyből, és vörös lencséből készül, és sütés előtt csak áztatni és turmixolni kell.

Egyszerű. 🙂

Gluténmentes és tápláló palacsinta (tej-, tojásmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes és tápláló palacsinta (tej-, tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Gluténmentes palacsinta a teljes értékű növényi étrend jegyében: tejmentes, tojásmentes, vegán, egész gabonákból, egyszerűen készül.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 12 hours hrs
Főzési idő 45 minutes mins
Össz. idő 12 hours hrs 45 minutes mins
Étel típusa palacsinta
Mentesség gluténmentes, teljes érékű növényi étrend, vegán
Adagok száma 15 db
Energia tartalom 95 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g hajdina egy bögre
  • 100 g vörös lencse fél bögre
  • 100 g zabpehely egy bögre
  • 2 ek. darált lenmag*
  • 1/4 kk. őrölt kurkuma*
  • kb 500-550g víz
  • olívaolaj a serpenyő kenéséhez ha használsz**
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A hajdinát és a vörös lencsét öblítsd le és áztasd be éjszakára.
  • Másnap szűrd le őket, és a zabpehellyel, lenmaggal, kurkumával együtt turmixold össze a vízzel. (Először adj hozzá 500g vizet, és ha túl sűrű lesz, még egészítsd ki.)
  • Hagyd állni pár percet, majd süss belőle palacsintákat.

Megjegyzések

* Lenmag és kurkuma nélkül is elkészítheted, nem ezek tartják össze - csupán azért kerülnek bele, hogy biztosan megegyük a napi adagot. 🙂
** Márványbevonatos serpenyőben, alacsonyabb hőfokon lehet teljesen olajmentesen is sütni.

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 95kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 4.5gZsír: 1gRost: 2.8g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, palacsinta, TÉNÉ, útravaló, vacsora

Előző bejegyzés « Cukormentes bodzaszörp (bodza ital)
Következő bejegyzés Banánfagyi: útmutató a legegyszerűbb mentes házi fagylalthoz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Alexandra mondta

    2020-06-17, 11:49 de.

    5 stars
    Szia Nóri! A fenti palacsintánál a zabpehely helyett mit ajánlanál? Nálam az csak kis mértékben fogyasztható, a palacsinta pedig több napig tart nálunk,csak ketten vagyunk rá,beosztjuk. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-17, 2:13 du.

      Készítheted csak hajdinával is.

      Válasz
      • Alexandra mondta

        2020-06-18, 6:07 du.

        Köszönöm, ki fogom próbálni. 🙂

        Válasz
  2. Orsi mondta

    2020-06-17, 1:19 du.

    Kedves Nóri! Milyen bevonatu palacsintasutot használsz, hogy elkészítsd oket?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-17, 2:12 du.

      Márvány. Berlinger Haus, ha jól emlékszem.

      Válasz
  3. Jenei Szilvia mondta

    2020-06-17, 2:20 du.

    5 stars
    szia! mesélj csak arról a túróról, légyszi…! 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-17, 2:37 du.

      Még alakul… 😀 De a jövő héten hozok egy izgi tölteléket. 😉

      Válasz
  4. Melitta mondta

    2020-06-18, 3:41 du.

    5 stars
    Vöröslencse helyett sárgaborsó?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-19, 8:09 de.

      Passz… Írd meg, milyen lett! 🙂

      Válasz
      • Melitta mondta

        2020-06-24, 2:52 du.

        Rendben,köszönöm! 🙂

        Válasz
  5. Blaskó Inci mondta

    2020-06-30, 10:50 de.

    4 stars
    Kedves Nóri!
    Első próbálkozásra nekem nagyon száraz, de a lányaim azt mondták, szuper tortilla-chips lett 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-30, 8:06 du.

      😀 Én is jártam már így, amikor kicsit ott felejtettem a serpenyőben. 🙂

      Válasz
  6. Mikó Hajnalka mondta

    2020-09-12, 2:44 de.

    5 stars
    Kedves Nóra,

    Nem egyértelmű számomra a zabpehely mennyisége: „100g” vagy „egy bögre” – melyik a helyes változat?

    Köszönöm szépen!
    Hajni

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-09-15, 10:12 de.

      Kedves Hajni,
      mindkettő, ugyanis egy bögre zabpehely az kb. 100g. 🙂

      Válasz
      • Mikó Hajnalka mondta

        2020-09-24, 1:25 du.

        Értem. A hajdinából viszont szintén egy bögre = 200g? Nem kötekedés, becsszó, tényleg komolyan kérdem. Mert akkor nem méricskélnék, simán bögréznék (khm, igen, nem vagyok egy rutinos szakács…)
        Köszi.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2020-09-24, 1:49 du.

          Hajdinából kicsit kevesebb (170-180g), de a recept elbírja. Azért írtam bögrézve is, mert én is így mérem össze, olyan gyakran készül… Igen, a zabpehely ennyivel lazább. 🙂

          Válasz
  7. Klara mondta

    2020-10-25, 8:09 du.

    5 stars
    Kedves Nóra, én még csak ismerkedem a Ténével, de ezt kipróbáltam a hosszú hétvégén. Az állaga, puhasaga, tekerhetosege szuper, es elso harapasra az ize is, de aztán beütött (talán a hajdina?) kesernyés utóíze. Valamit rosszul csináltam vajon, vagy ezzel meg kell barátkozni? Rutinos IR eskent mar sok mindent megszoktam, de ehhez igy elsore eleg sok cukormentes lekvár kellett 😀 pedig szeretnem szeretni, nagyon jo erzes volt a tudat, hogy csupa jót eszek ezzel. Es tényleg könnyen süthető (aldis serpenyőm van)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-26, 5:25 de.

      Szia,
      Igen, valószínűleg a hajdina volt. Ha nem szereted, használhatsz arányaiban kevesebbet, vagy hajdina helyett zabot is (akkor több víz kell majd).

      Válasz
      • Klara mondta

        2020-10-29, 12:09 du.

        Köszönöm a választ és a tippet 🙂 kipróbálom úgy is. És nagyon hálás vagyok a bátor és újító receptjeidért!

        Válasz
  8. Erzsi mondta

    2022-01-23, 12:54 du.

    Kedves Nóri! Eddig ez a legjobb gm palacsintám, és szuper, h téné is,megnyugtató látni a gyerekeket, ahogy ezt eszik. Nem szakad, nem reped,puha, és finom! Köszönöm!

    Válasz
  9. Juli mondta

    2023-07-04, 12:11 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Szuper a recept. Már sokszor elkészítettem, de most nincs itthon hajdina. Mit gondolsz kölessel is jó lehet? Beáztatva vagy a lisztjével. Köszi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-07-08, 10:00 de.

      Szia,
      áztatva nem, mert nem puhul meg úgy, mint a hajdina. Lisztjével működhet, még nem próbáltam.

      Válasz
  10. Andrea Kiss mondta

    2024-02-22, 11:48 de.

    1 star
    Hát nekem kukába végezte az egész massza!
    Egyszerűen nem sült meg.
    Mindent úgy csináktam,ahogy ke van írva.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-02-25, 4:59 du.

      Valószínűleg tovább kell sütni és/vagy picit magasabb hőfokon, mint amit korábban megszoktál.

      Válasz
4.38 from 8 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.