• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

2021-02-09 Írta: Andrási Nóra 13 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Valamikor decemberben dobtam össze először ezt az egyszerű de nagyszerű csokikrémet, amikor a gyermekeim csokipudingért nyünnyögtek. 😀 Még mindig nem vagyok nagy desszert mágus, elég nehezen veszem rá magam, hogy süssek / főzzek valamit, ami bonyolultabb annál, mint hogy megmossak és felvágjak egy kis gyümölcsöt. Na de a gyerekek miatt összekaptam magam és lett ez a rendkívül bonyolult 😀 csokikrém, amit most itt is megosztok, mert ezen a héten ünnepelnivalóm is van ám: a napokban lesz 9 (!) éve, hogy megírtam az első blogbejegyzésem, bizony.

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Az isteni édesburgonya

Az édesburgonyás brownie után ez is egy olyan recept, amit azért is szeretek, mert pár kanál sárga zöldséget is magukhoz vesznek vele a picik. Az édesburgonya egyébként zseniális találmány: az okinawaiak étrendje hagyományosan 60-70%-ban erre a sárga gumóra épül, és lakosság arányosan köztük él a legtöbb 100 év feletti (aktív!) ember. Ezzel együtt nem szeretnék egy-egy ételt, élelmiszert fontosabbnak feltüntetni, mint a többi, mert a helyzet az, hogy az „egészséges táplálkozással” kapcsolatban az összkép számít, nem pedig egy-egy kiragadott tápanyag vagy hozzávaló. 😉 Igyekszem minél inkább helyi alapanyagokra támaszkodva megvalósítani a teljes értékű növényi étrendet, ezért első blikkre lehet, hogy furcsa az édesburgonya a konyhámban, de a helyzet az, hogy már itthon is megterem: azt, amiből ez a krém készült, a bio nénink hozta egy magyar biogazdálkodásból. 🙂

A gyerekek és az édesburgonyás puding vonatkozásában még fontos elmondanom, hogy akármennyire is huncut ez a recept, nagyon fontos a nyílt kommunikáció az „elrejtett” hozzávalókkal kapcsolatban. Ha titokban próbálunk valamit a gyerekek ételébe csempészni, az bizalomvesztéshez vezethet, és még nagyobb slamasztikába kerülünk. A kisfiam mindig megkérdezi, hogy mi miből és hogyan készül (ha nem látta) – vajon honnan ez az érdeklődés? 😀 Inkább elviccelődjük, hogy mi miből készülhet.

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

És akkor itt is a recept. 🙂

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Habkönnyű csokoládékrém a teljes értékű növényi étrend jegyében: mindössze 5 egyszerű hozzávalóból, kb. 5 perc munkával kész.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 40 minutes mins
Étel típusa desszert, pohár desszert
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 4 pohár
Energia tartalom 174 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 nagyobb édesburgonya kb. 400-450g
  • 1 púpos ek. kesuvaj 40g
  • 2 ek. kakaópor 15g *
  • 1 ek. datolyaszirup 30g vagy ugyanennyi puha datolya **
  • 100 g csicserilé + csipetnyi borkősav opcionális
  • nyers kakaóbab töret díszítésnek opcionális
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Az édesburgonyát (héjastul, egészben) tedd be a sütőbe és 200 fokon süsd kb. 30 percet.
  • Amikor kihűlt, húzd le a héját és tedd aprító gépbe a kesuvajjal, kakaóporral, datolyasziruppal együtt, majd turmixold krémesre. Igazából ez így már kész is, én még lazítottam egy kis csicserihabbal, de ez nem "kötelező" elem, ha nincs otthon csicserilé, vagy nincs kedved többet dolgozni vele, nem kell. 🙂
  • A csicserilevet a borkősavval gépi habverővel verd kemény habbá, majd forgasd bele a csokikrémbe.
  • Kész! Kanalazd poharakba, díszítheted kakaóbab darabokkal, vagy piros bogyós gyümölcsökkel is.

Megjegyzések

* Én holland kakaóport használok, ez feldolgozottabb, a nyers kakaópor lenne az abszolút TÉNÉ megoldás. Mindkettő finom, mi ezt szeretjük - szerintem nem ezen múlik az étrendünk teljes értékűsége. 🙂
** A datolyaszirup, amit itt belinkeltem, valóban TÉNÉ, mert datolyából és vízből készül, nem datolyaléből. Persze ugyanígy magadnak is elkészítheted, de használhatsz helyette királydatolyát is, vagy beáztatott datolyát, ha szárazabb volt.

Tápérték információ

Adag: 1 pohárKalória: 174kcalSzénhidrát: 30gFehérje: 4.2gZsír: 5.6gRost: 4.9gCukor: 9.2g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: desszert, TÉNÉ, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Citromos, kurkumás lencseleves (vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Répakrémleves gyógyító fűszerekkel »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ékes Orsolya mondta

    2021-02-23, 2:30 du.

    5 stars
    Kedves Nóri, szeretem a receptjeidet.

    Köszönöm, további szép napot Ékes Orsi

    Válasz
  2. Böröcz Kata mondta

    2021-03-18, 6:01 du.

    Kedves Nóri,

    remélem, nem haragszol, ha leírok egy ennél sokkal puritánabb, de finom változatot, ami bevált. Nem méricskélek, csak kb. mennyiséget tudok, de talán így is hasznát veszed, amit remélek.
    Nálunk a batáta mindig a sárga, amit vízben főzök, épp csak ami ellepi. Levével turmixolom, vagy villával töröm csak, ahogy épp kedvem van. Egy Általad írt 1/2 kg. körülihez – ízlés szerint – 1-2 evőkanál jó minőségű (20-22 %-os holland) kakaót keverek, lehűtöm, és bekanalazzuk. Esetleg gyümölccsel díszítem, de nem muszáj. Ennyi, nem több. Gyerekeknek lehet egy kicsit édesíteni, de szerintem szükségtelen, ha a főzővízbe kioldódó édességét visszaadom. Nekik inkább az 1, felnőtteknek a 2 kanál kakaót javaslom.

    Szeretettel küldöm, és írjál még jókat, 🙂

    Baráti üdvözlettel: Böröcz Kata

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-19, 2:10 du.

      <3

      Válasz
  3. Betti mondta

    2021-03-20, 11:36 de.

    Szia Nóri! Nagyon tetszenek a receptjeid, most szeretnék 160 g CH diétáról TÉNÉ-re váltani. Az lenne a kérdésem, hogy a csicserilé a (sós)konzerv leve? Vagy csak beáztatott csicseriborsó leve? Köszönöm a segítséget! Szép napot, Betti

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-21, 11:39 de.

      Szia Betti,
      a csicserilé a csicseriborsó főzőleve, vagy a konzerv leve.
      Akkor ezt a bejegyzésem láttad, ugye?
      N.

      Válasz
      • Betti mondta

        2021-03-25, 9:26 du.

        Szia! Köszönöm a gyors választ!
        Igen, láttam teljesen véletlenül a csíráztatással kapcsolatban kerültem az oldaladra, ahol észrevettem a főoldalon a címet, h te is inzulinrezisztens voltál, azóta bújom a blogodat, és pont ezek vannak a fejemben a 160 g diétával kapcsolatban, amiket te is írsz.
        Rengeteg kérdés van a fejemben, úgyhogy nagyon sajnálom, h lecsúsztam a mostani kurzusról

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-03-27, 4:04 du.

          Iratkozz fel a várólistára ennek az oldalnak az alján! Dolgozom rajta, hogy folyamatosan elérhető legyen, de még odébb van a megvalósítás. (A járvány sem segít sajnos.)

          Válasz
  4. Antonia mondta

    2021-04-20, 9:03 du.

    oszonom Nora mindkettot megfogom probalni, a kremsajtodat mar regota eszem. nagyon szeretem. Nekem dioval kell elkesziteni, mert kesut sem ehetek. Nagyon finom. Koszonom a recepteket, Antonia. Nem ttudom hogy kell elkuldeni a levelem,remelem meegkapod

    Válasz
  5. Dorka mondta

    2024-01-08, 9:32 du.

    Kedves Nóra, a kesuvaj mivel helyettesíthető? köszönöm a választ.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-01-08, 9:45 du.

      Kedves Dorka,
      bármilyen magvajjal (mogyoróvaj, mandulavaj, napraforgóvaj).
      Remélem, ízleni fog!

      Válasz
  6. Gabi mondta

    2025-03-01, 4:04 du.

    Kedves Nóri!
    Most készülök erre a recepre. Az edesburgonyat tuzhelyen keves vizben parolva is jo(gyorsabb lenne) vagy van mas egeszsegi oka hogy a sütőben készül? Köszi

    Válasz
  7. Evi mondta

    2025-03-02, 8:28 de.

    5 stars
    Köszönöm a receptet, ezt is kipróbálom! Kérdésem, hogy IR barát e? Lehet hogy benne volt valahol a leírásban, de nem találom.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-03-03, 11:09 de.

      Ez egy összetett kérdés. 🙂 Ha a CH-számolós étrendet követed, akkor nem, mert egy pohárban 30g CH van, és az is gyorsan felszívódó. Ha TÉNÉ szerint eszel már egy ideje, ami alapvetően egy CH alapú étrend, akkor ez is bele fog férni desszertnek vagy délutáni nasinak.

      Válasz
5 from 2 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.