• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mogyorókrémes torta

2013-08-23 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ezt a tortát még tavasszal vittük babanézőbe egyik kedves barátnőnkhöz – a hordozható tortaforma fantasztikus találmány! Azóta a képek sunyin meglapultak az ételfotós mappám egyik sarkában, a napokban fedeztem fel őket újra. Gondoltam, gyorsan megosztom Veletek, hátha éppen időben érkezik egy szülinapra vagy az iskolakezdésre.
Az elgondolás alapja a jól bevált csupa csoki torta volt, ezt újrahangoltam egy kicsit a házi mogyorókrémemmel.

Mogyorókrémes torta

Hozzávalók:
a piskótához:
4 tojás
10 dkg pirított és darált dió
4 ek. nyírfacukor (kb. 40g)

a krémhez:
3 dl szója- vagy mandulatej
75g cukornak megfelelő folyékony édesítő vagy egy késhegynyi stevia por
1 kk. vaníliakivonat
1 csipet só
20g keményítő
(én tápiókakeményítőt használtam, de kukoricakeményítő is jó)
100g házi mogyorókrém

  1. Először süsd meg a piskótát: a tojások sárgáját kézi habverővel verd habosra a nyírfacukorral. Robotgéppel verd jó keményre a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd a habot a pirított, darált dióval óvatosan forgasd bele a sárga masszába.
  2. Én egy nagy szögletes tepsiben terítettem szét a tésztát, majd készen 3 lapra vágtam. Légkeveréses sütőben 160 fokon, vagy alul-felül sütéssel 180 fokon süsd kb. 10 percig, tűpróbáig.
  3. A krémhez egy kis lábasban melegítsd fel a mogyorókrémet. Egy kicsit meglangyosíthatod a növényi tejet is, ebben keverd el a többi hozzávalót (édesítő, vanília, só, keményítő).
  4. A meleg mogyorókrémhez kézi habverővel, részletekben keverd hozzá a tejes keveréket, ügyelve, hogy csomómentes legyen. Melegítsd addig, amíg besűrűsödik: ez csak pár perc, de nálam pl. rendszeresen akkor telik le, amikor már majdnem teljesen meggyőztem magam, hogy túl kevés keményítőt tettem bele, és ez bizony nem fog besűrűsödni… 🙂
  5. A krémet hagyd kihűlni, néha keverd át közben. Ha a piskóta és a krém is kihűlt, állítsd össze a tortát: én kentem a lapok közé a torta tetejére is a krémből, majd egy kis maradék darált dióval díszítettem.
Mogyorókrémes torta

El is készült ez a nem túl bonyolult, finom mogyorós torta. Ebben a süteményben összesen 90g CH van, és ha jól emlékszem, kb. nyolc szeletre vágtuk, az 12g CH/szelet.

Ha már próbáltad a csokitortát, akkor tapasztalni fogod, hogy ez a krém nem lesz annyira sűrű: a csokikrémen a csokoládé kakaóvaj tartalma is keményít. Remélem, ezt a receptet is sütni és szeretni fogjátok! 🙂

Mogyorókrémes torta

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, mogyoró, torta

Előző bejegyzés « Lecsó, ahogy én szeretem: félúton a ratatouille felé
Következő bejegyzés KoronaKert Étterem »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. ancsa mondta

    2013-08-23, 12:02 du.

    és pont van itthon Nóri-mogyorókrémem is….

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-23, 12:50 du.

    Zene füleimnek… 😉

    Válasz
  3. ancsa mondta

    2013-08-23, 1:11 du.

    ugye nem haragszol hogy így hívom? Minden ami tőled van új Nóri-előtagot kapott. Úgyhogy van otthon Nóri-humuszom, Nóri-tiramisum, Nóri-mandulatejem, Nóri-hidegen áztatott kávém és Nóri-karamellszószom is 🙂

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-25, 9:21 du.

    Jól hangzik. 🙂

    Válasz
  5. Mandula mondta

    2013-08-30, 3:53 de.

    Keves Nóri! Valami leírhatatlanul finom ez a tortád is. Már több receptet is kipróbáltam innen és mindegyik varázslatos. Pocaklakó babánk miután ettem egy szeletet egész este karatézott. 🙂 Kérlek folytasd a torta receptek alkotását, mert mi is nagy rajongóid vagyunk, ahogy az egészséges, finom tortáknak is. 🙂 További ihletgazdag alkotást, csemegézést! 🙂

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-30, 3:56 de.

    Örülök, hogy ízlett és köszönöm a biztatást. Egy hete kaptam egy új tortaformát, még nem tudom, mikor és mivel fogom felavatni: az izgalmak… 🙂

    Válasz
  7. Klaudia mondta

    2016-10-14, 12:00 de.

    Szia!

    A házi mogyorókrémmel a mogyoró „pirításával” van mindig gondom. Több helyről beszerzett mogyoróval is próbálkoztam, de mindig ugyan az… nem sül meg eléggé, vagy pont hogy rásül a hélya, nem tudom ledörzsölni. Pedig figyelgetem, rázogatom. Nekem nincs légkeverésem, csak alsó-felső funkció. Mekkora hőfokon, mennyi ideig ajánlott így…?

    Előre is köszönöm! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-16, 10:53 du.

      Szia,
      van olyan mogyoró, amiről nekem sem jött le.. Keserű lett? Légkeverés nélkül 20 fokkal magasabb hőfokon érdemes.

      Válasz
  8. Szabó Gabi mondta

    2017-02-26, 1:14 du.

    Nóri, ez egyszerűen zseniális, isteni, fenomenális! Ezt kértem húgomtól szülinapi tortának, de mindenkinek annyira ízlett, hogy egy darabig jóval gyakrabban fogjuk megsütni. Köszönöm! 🙂
    Időhiány esetén mit gondolsz, működhet bolti (Aldi) pirított, darált mogyoróval is? Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:26 du.

      Szia,
      örülök, hogy ízlett, és nem, biztosan nem működik, csak frissen pörkölt mogyoróval.

      Válasz
      • Szabó Gabi mondta

        2017-03-14, 8:59 du.

        Akkor nem kockázatok, köszönöm!

        Válasz
  9. Orsi mondta

    2017-11-01, 11:44 du.

    Szia Nóri!

    Tojás helyett szerinted „lenmagtojással” működhet? 🙂

    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-02, 9:13 de.

      Szia,
      így egy az egyben nem. Az könyveimben vannak jó tojásmentes piskóták, de azok egészen más alapokról indulnak.

      Válasz
  10. É mondta

    2018-01-15, 3:03 du.

    Kedves Nóri.
    Mindössze köszönetet szeretnék mondani a receptért. Most készítettem először. A teljes vendégsereg némán, sűrű bólogatások közepette a pillanat töredéke alatt eltüntette az egész tortát. 🙂 Ráadásul egyikük sem „mindenmentes”, mégsem volt senkinek hiányérzete, sőt! Szóval, még egyszer: köszönöm.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum