• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Céklapestos tészta padlizsángolyókkal

2016-10-10 Írta: Andrási Nóra 11 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Úgy éreztem, hogy a gluténmentes tésztakörkép fussilis epizódja és a tejmentes parmezán recept után időszerű lesz egy tésztaétel is. 🙂 Első körben a paradicsomszószos spagetti jutott eszembe a húsgombócokkal, amiket a Disney rajzfilmben görgetnek a szerelmes kutyusok… Aztán ahogy szövögettem az elképzeléseimet, a spagettiből fussili lett a múltkori tésztás bejegyzés nyomán, a paradicsomszószból pedig céklapesto, mert a paradicsomszósz nem túl izgalmas, B sosem volt igazán nagy rajongója, ellenben a cékla nagy sikert arat mifelénk ezen az őszön.

Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel. |mindenmentes.hu

Céklapesto

A pesto hagyományosan fenyőmagokból, bazsalikomból, olívaolajból, parmezánból készül. Sokat törtem a fejem, hogy minek nevezzem ezt a céklás-diós krémet, mert egy szósznál sűrűbb, és az állaga miatt is a céklapesto tűnt a legtalálóbbnak. A céklás cumót egyébként fő kóstolóm és jobb kezem a konyhában (B, 22 hós) is alaposan megkóstolta: lenyalta a kanalat, majd ‘még!’ felkiáltással visszatunkolta a tálba és ismételte volna végtelen ciklusban, ha közbe nem avatkozok. 🙂

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Znél nem aratott maradéktalan sikert a céklapesto: eleve hátrányból indult, mert ő nem igazán szereti a tésztaételeket.

Padlizsángolyó

Gond nélkül eléldegélnék pár napig csak céklapestos tésztán és padlizsángolyókon. 🙂 Ebben benne van minden, amit mostánban a padlizsánhoz társítani szeretek: aszalt paradicsom, fokhagyma, friss bazsalikom. Így sikerült Z-t is kárpótolnom a tésztaétel miatt.

Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel. |mindenmentes.hu

Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel. |mindenmentes.hu

Céklapestos tészta padlizsángolyókkal

Szerző: Mindenmentes Nóri
Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 40 minutes mins
Étel típusa tészta
Mentesség gluténmentes, olasz, vegán
Adagok száma 4 adag
Energia tartalom 430 kcal

Hozzávalók
 

  • a céklapestohoz:
  • 1 cékla 300g
  • 50 g dió
  • 1 ek. élesztőpehely gluténmentes!
  • 1/2 kk. balzsamecet
  • 1/2 kk. citromlé
  • 1 kk. só
  • a padlizsángolyókhoz 12 db:
  • 1 nagy padlizsán kb. 4-500g
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 aszalt paradicsom
  • 2 ek. kókuszzsír
  • só bors ízlés szerint
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 1 ek. bolhafűmaghéj + 2 ek. víz
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 50 g zabpehely*
  • 1 ek. kukoricadara**
  • olajspray
  • tejmentes parmezán recept itt ízlés szerint
  • 190 g tészta***
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A céklapestohoz apró kockákra vágva főzd meg a céklát, majd turmixold össze valamennyi hozzávalóval.
  • A padlizsángolyókhoz vágd kb. 1 centis kockákra a padlizsánt, hagyd állni pár percig sós vízben.
  • Egy mély serpenyőben forrósítsd fel a kókuszzsírt, és futtasd meg rajta az apróra vágott fokhagymát és aszalt paradicsomot. Dobd rá a leöblített padlizsánkockákat, és rendszeresen átkeverve süsd addig, amíg megpirulnak. Vedd le a tűzről.
  • Közben a bolhafűmaghéjat keverd össze a vízzel. Szórd a serpenyőbe a kukoricadarát és a zabpelyhet, az apróra vágott bazsalikomot, a szódabikarbónát és a vízzel elkevert bolhafűmaghéjat (eddigre zselés lesz).
  • Keverd össze az egészet, és ha már nem forró, sütőpapírral kibélelt tepsibe formálj belőle golyókat és fújd le olajsprayvel. Süsd grill fokozaton 200 fokon, amíg a tetejük kicsit megpirul.
  • Főzd meg a tésztát a csomagon található utasítás szerint. Forgasd össze a pestoval, tálald a padlizsángolyókkal, ízlés szerint parmezánnal. Jó étvágyat!

Megjegyzések

* Ha nem ehetsz zabot, bármilyen más pehely is megteszi, pl. gluténmentes hajdinapehely.
** Kukoricadara helyett használhatsz barnarizs darát is.
*** A CH értékeket köles- vagy quinoa tésztával számoltam (a többinek magasabb a CH-tartalma).

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 430kcalSzénhidrát: 50g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Ha elkészíted, ne felejts el megosztani velem egy fotót Facebookon vagy Instagramon (@mindenmentes)! 😉

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, cékla, dió, ebéd, olasz, padlizsán, tészta, vacsora

Előző bejegyzés « Hummusz sült kápiával
Következő bejegyzés Zellerkrémleves almával, dióval (tejmentes, gluténmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2016-10-11, 9:21 de.

    Szia Nóri!

    Nagyon szeretem a céklát, el is készítem a receptedet, ha segítesz…mivel nekem tilos az élesztő is, azt szeretném tudni, mivel lehet helyettesíteni? Itt milyen funkciót tölt be??

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-11, 1:41 du.

      Szia,
      egy kis sajtos ízt ad, mint a parmezán. Mehet helyette pirított, darált kesu, esetleg napraforgó, de el is hagyhatod, nem létkérdés.

      Válasz
  2. Orsi mondta

    2016-10-11, 1:39 du.

    Szia Nóri!
    A bolhafűmaghéj helyettesíthető vmivel? Esetleg chiamaggal?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-11, 1:41 du.

      Szia,
      lenmaggal is, ez egy megengedő recept, csak tartsa össze valami. 🙂

      Válasz
  3. Zita @The Puur mondta

    2016-10-11, 5:53 du.

    5 stars
    Zseniális recept, imádom a céklát, de még sosem jutott eszembe a pesztó vele kapcsolatban. 🙂 Egyébként meg szerettem volna írni, hogy eddig tudtam tartani magam, mindeddig kétkedve néztem a magtej készítő gépeket, de a legutóbbi cikked a Vegital automatákról annyira meggyőző volt, hogy meg is rendeltük a Kiwi nevű verziót és most teljesen elöntött a várakozás izgalma. 😀

    Válasz
  4. N.Tóth Maria mondta

    2016-11-18, 9:20 de.

    Szia Nóri!
    Fantasztikus „feltaláló” vagy. Sszeretném megtudni, hogy mi a különbség az utifümaghéj és a bolhafümaghéj között? És még valamit: ismerös hallott egy riportot orvostanhallgatóval. Szerinte a kókuszzsír káros a szívre. Azóta nem használom. Sok-sok új találmányt kívánok!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-19, 12:39 de.

      Kedves Mária,
      az útifű- és a bolhafűmaghéj ugyanaz: ugyanannak a növénynek más neve.
      Tudom, hogy az orvostanhallgató mire gondolhatott, de ez ennél összetettebb kérdés. Én kifejezetten az érrendszer egészsége miatt is használom…

      Válasz
  5. Napsi mondta

    2020-04-27, 1:53 du.

    5 stars
    Szia Nóra! Friss PCO-s vagyok és 5 éve coeliákiás. Maga a mennyország a blogod!!! Ez az első recept, amit elkészítettem. Isteni finom lett és nem voltam éhes a következő étkezésemig 🙂 Nagyon hálás vagyok neked a dietetikusom mellett, hogy van minta, ami szerint haladhatok. A padlizsán gombóc sajnos nem állt össze, valószínűleg túl nagyra vágtam, de rászórtam a tésztára, így is finom volt. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 1:56 du.

      Szuper, örülök, hogy itt vagy! 🙂

      Válasz
  6. Timi mondta

    2021-06-07, 10:21 du.

    5 stars
    Kedves Nóra!
    Szeretném elhagyni a sót és a zsiradékot a receptből. Miért kell sós vízben állnia a padlizsánnak?
    Olaj spray nélkül is lehet ropogós sütőben sütve a golyó vagy nagyon kiszáradna? Köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-06-09, 9:16 de.

      Szia Timi,
      a sós vízben állás kicsit elveszi a kesernyés, fanyar ízét a padlizsánnak. A sós vízben áztatást egyébként még Dr Greger is ajánlja a vegyszermaradványok eltávolítására, csak le kell utána öblíteni a zöldségeket. Ha nem komfortos, nem muszáj.
      Szerintem nem száradna ki, ma már nem fújnám le. 🙂

      Válasz
5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.