• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

„Tucatjó” tápláló téli leves

2019-01-29 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Ilyenkor télen jól esik egy nagy tál forró leves, ugyanakkor számomra nélkülözhetetlen, hogy az a tál leves minél táplálóbb is legyen, ha már annyi helyet foglal a pocakomban… 😀 Ez a leves úgy született, hogy megpróbáltam minél több dolgot beletenni a „napi tucat” ajánlásból, amit el tudok képzelni levesben és éppen volt itthon. Az első lábassal ősszel főztem, amikor elkezdett hűvösre fordulni az idő. Azóta számtalan változatban jó párszor főztem már ilyet és még mindig szeretjük.

"Tucatjó" tápláló téli leves gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

„Napi tucat” levesbe foglalva

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mióta csak növényeket eszünk, a Dr Greger-féle „napi tucat” ajánlást tartjuk szem előtt. Őszintén szólva nem egyszerű ennyi dolgot megenni egy nap, ezért igyekszem egy-egy fogással minél többféle dolgot „kipipálni” a listáról. Pl. ebbe a levesbe került zöldség, hüvelyes, leveles zöld, káposztaféle, kurkuma is. Azért is szuper dolog, hogy ennyi minden van benne, mert a gyerekeim remekül kiválogathatják azt, amit aznap éppen nagyon szeretnek vagy nagyon nem szeretnek… 😀

Ha több tállal eszünk, jól is lakunk vele, sokszor lila lepénnyel vagy teljes kiőrlésű mindenmentes kenyérrel egészítjük ki, így kipipálhatjuk a gabonaféléket is. 😉

"Tucatjó" tápláló téli leves gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Anyabarát leves

Azt is szeretem ebben a levesben, hogy szemtelenül egyszerű elkészíteni: gyakorlatilag csak felvágom a zöldségeket, beleteszem egy nagy leveses fazékba, mikor minden benne van, felöntöm vízzel, felforralom, lefedem, megfő, kész! Nem kell őriznem, és ha zöldség hámozás közben hirtelen el kell rohannom akkor sincs semmi, mert pont onnan folytathatom… Sőt, úgy vettem észre a zöldség aprítást kifejezetten relax tevékenységnek élem meg. 😀 Nekem úgy tele lesz még a legnagyobb leveses lábosom is, hogy épp arra panaszkodtam Instagramon, hogy bizony lehet lassan vennem kellene egy nagyobbat!

"Tucatjó" tápláló téli leves gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

A „receptet” ne kezeljétek túl szigorúan: variáljátok szabadon, hogy milyen zöldségeket tesztek éppen bele annak függvényében, hogy mi érhető el. (A tápanyag számítás miatt tüntettem fel pontos mennyiségeket.) Ha van, mehetne a tetejére friss fűszer (petrezselyem kapor), ha nincs céklád, tegyél helyette más gyökérzöldséget vagy krumplit édesburgonyát, ha nincs cukkinid, hagyd ki nyugodtan, kelkáposzta helyett lehet karalábé vagy kínai kel, spenót helyett mángold vagy más leveles zöld is szuper.

"Tucatjó" tápláló téli leves gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

"Tucatjó" tápláló téli leves

Szerző: Mindenmentes Nóri
Rettentően tápláló téli leves minden földi jóval, ami a "napi tucat" ajánlásból egy tál levesbe sűríthető. Egyszerű, gluténmentes, vegán recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 30 minutes mins
Főzési idő 1 hour hr 30 minutes mins
Össz. idő 2 hours hrs
Étel típusa leves
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 5 liter (10 tányér)
Energia tartalom 150 kcal

Hozzávalók
 

  • 250 g bab pinto bab, vörös vese-, ahogy tetszik
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 aszalt paradicsom
  • 3 sárgarépa kb. 500g
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb cékla vagy egy nagy fele, kb. 300g
  • 1/4 fej kelkáposzta kb. 500g
  • kb. 120g spenót levél mirelit
  • 1/8 bio citrom
  • 1 kisebb cukkini
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 2 tk. só*
  • 1 tk. folyékony füst*
  • tamari szósz* szója!
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A babot előző éjjel áztasd be. Másnap öblítsd le, és főzd puhára.
  • A fokhagymát, aszalt paradicsomot, sárgarépát, gyökeret, céklát, kelkáposztát is vágd kockákra/csíkokra és tedd egy jó nagy (5 literes) leveses fazékba.
  • Öntsd a lábosba a főtt babot is, a főzőlével együtt. Tedd a tetejére a spenótot és a félbe vágott cukkinit.
  • Öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi (nekem mindig színültig tele a fazék), forrald fel, majd csavard le a tűzhelyet kis fokozatra, és elfedve hagyd főni, amíg minden megpuhul. (Min. fél óra, de lehet több is.)
  • Vegyél elő egy turmixgépet, és tedd bele a főtt cukkinit, a citrom gyümölcshúsát és egy kis körömnyi darabot a héjából is, a kurkumát, és ha szeretnéd, a folyékony füstöt is. Turmixold össze alaposan és keverd bele a még forró levesbe.
  • Kész! Frissen is isteni, de másnapra még finomabb. 🙂 Mi a tányérban szoktuk még ízesíteni egy kis tamari szósszal.

Megjegyzések

* Ízlé szerint, el is hagyhatóak.

Tápérték információ

Adag: 1 tányérKalória: 150kcalSzénhidrát: 30gFehérje: 8gZsír: 0.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: bab, cékla, ebéd, hüvelyes, leves, napi tucat, répa, TÉNÉ, vacsora

Előző bejegyzés « Babtej (szójamentes, dióféléktől mentes növényi tej)
Következő bejegyzés Babjoghurt (IR-barát, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ildikó mondta

    2019-01-30, 11:22 de.

    Kedves Nóri!

    A cukkini nem téli zöldség, ami most kapható, általában messzziről jön, üvegházból, ezeknek minden negatív felhangjával…
    Ildikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-30, 11:41 de.

      Kedves Ildikó,
      Tisztában vagyok vele, ezért is írtam, hogy kihagyható, de ha mégis van, akkor finom krémes „tejfölszerű” ízt ad a levesnek. Egyébként sokan a fagyasztóban tartanak a nyári cukkiniből, nekem pedig nagy meglepetésemre a bio kertész nénink tett a csomagba a múlt héten. Igen, import, de talán egy fokkal kevésbé vegyszerezett.

      Válasz
  2. Krisztina mondta

    2019-01-31, 6:29 de.

    Szia Nóri, a biokertésznéniről lehet többet tudni?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-31, 5:32 du.

      Szia,
      a Sashalmi piacra járunk, ott egyetlen bio termelő van a termelői oldalon. Az utóbbi hetekben tőle kérünk kosarat, és ki is szoktam egészíteni. Nagyrészt saját termést árul, de hoznak is import dolgokat, másik kertészetből is. Ez új fejlemény, még figyelem, hogy alakul a konyhapénzünk. 🙂

      Válasz
  3. Amaki mondta

    2019-02-08, 12:55 du.

    Savanyú és édes káposztát is szoktam bele tenni. Borscsként ismerem. Finom!

    Válasz
    • Agota mondta

      2020-02-29, 2:27 du.

      Igen a borscs szuper etel!

      Válasz
  4. Ildikó mondta

    2019-02-14, 7:29 de.

    Sziasztok! Csak egészen halkan jegyzem meg, hogy nekem még a hűvösben simán „elvan” a nyári cukkini… Természetesen volt, ami megromlott, de van, ami szerencsésen áttelelt. Tehát, akinek van helye, lehetősége, nyugodtan elrakhatja így is 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-14, 9:55 de.

      <3

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required