• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes mézeskalács – avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)

2015-12-04 Írta: Andrási Nóra 37 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Novemberben megkérdeztem a Facebook-oldalamon, hogy milyen karácsonyi recept mindenmentes változatának örülnétek a legjobban. Mondanom sem kell, a mézeskalács toronymagasan nyert. Ha pár évvel ezelőtt valaki megkért volna, hogy süssek mézeskalácsot cukor (méz), glutén, tejtermékek és tojás nélkül, talán azt mondtam volna, hogy varázsló nem vagyok… Azóta annyi mindent láttam már, hogy egészen izgatottan vetettem bele magam a kísérletezésbe.

Igazából első próbálkozásra is egészen jól sikerült, de a hatodik lett az igazi. Fogadjátok szeretettel: cukormentes, gluténmentes, szénhidrát-csökkentett, tojásmentes, vegán mézeskalács!

A bejegyzés írásához ezúttal kaptam egy kis segítséget: a gyönyörű fotókat Anikó, a Coffeinmentes blog szerzője készítette. Köszönet érte! Egy rövid bejegyzésben be is számolt az élményeiről, itt elolvashatod.

Mindenmentes mézeskalács - avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)

Bevallom, azért is volt izgalmas a feladat, mert korábban sosem sütöttem mézeskalácsot, és már nem is emlékszem, hogy mikor ettem utoljára! Így aztán sok kóstolón kellett átesnie a receptnek, mire elég jónak találtam. Ezért is örültem, hogy Anikó fotózott: bevallása szerint nem szokott akármi-mentesen sütni, így nagy boldogság volt számomra, hogy simán ment minden és még ízlett is neki… 🙂

Mindenmentes mézeskalács - avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)

Hozzávalók kb. 25 db-hoz (200g-hoz):

a mézeskalácshoz:

50g mandulaliszt*

30g barna rizsliszt

40g hajdinaliszt

20g tápiókakeményítő

1 ek. mézeskalácsfűszer

1 kk. szódabikarbóna

15g agavé szirup*

1/4 kk. stevia por*

csipet só

2 ek. almapüré*

kb. 2 ek. víz

az írókához:

50g porított xilit/nyírfacukor*

2 ek. csicseriborsó- vagy fehér bab konzerv leve*

pár csepp almaecet

*A csillagozott hozzávalókkal kapcsolatban olvasd el a jegyzeteimet!

 

Mindenmentes mézeskalács - avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)

Jegyzetek:

  • Agavé szirup helyett használhatsz mézet is, ha nem fontos, hogy vegán legyen. Korábban írtam, hogy sem a mézet, sem az agavé szirupot nem ajánlom édesítőszernek, de itt nagyon kis mennyiség szerepel, mint ízesítő (fűszer, ha úgy tetszik): ettől lesz karamellizált méz íze a kekszeknek.
  • A stevia port el is hagyhatod, ha sok mázat tervezel használni, mert azzal együtt akár túl édes is lehet, ízlés dolga.
  • Almapürét úgy készítek, hogy 2-3 almát meghámozva egy kevés vízzel aprítógépben pépesre turmixolok. Hűtőben pár napig eláll.
  • A xilitet kávédarálóban porítottam.
  • A csicseriborsó- vagy fehér bab konzerv levével nem vicceltem. 🙂 Tojásfehérje helyett használhatóak sok esetben, így itt is. Ha a konzerv nem tetszik, a beáztatott csicseriborsó/fehér bab főzőleve is jó, természetesen.
  • Olvasói visszajelzés szerint a mandulaliszt gesztenyeliszttel is helyettesíthető, ha érzékeny vagy az olajos magvakra.

Anikó jelezte, hogy az íróka nem tapadt olyan könnyen, mint az „eredeti”. Tapasztalat híján nem tudok hozzászólni a kérdéshez, így átadom a tanácsát: bánjatok vele finoman! 🙂

Mindenmentes mézeskalács - avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)

  1. A liszteket mérd össze egy tálba a fűszerekkel, szódabikarbónával, steviával. Keverd össze alaposan, a közepébe képezz kis krátert. Ide mehet az almapüré és annyi víz, hogy jól gyúrható tésztát kapj, ilyenkor még lehet egy kicsit nedves is.
  2. Hagyd állni kb. fél órát, hogy jól összeálljon. Ha utána túl nedves, akkor gyúrj bele egy kis barna rizslisztet és hagyd újra állni.
  3. Nyújtsd ki kb. 3-5 mm vastagra barna rizsliszttel lisztezett felületen, szaggasd, majd süsd 160 fokon kb. 15 percig.
  4. Az írókához a hozzávalókat robotgéppel 7-10 percig kell verni, amíg jó kemény lesz.

Ennyi hozzávalóból 200g kekszet sütöttem, a cukormázzal egyenletesen bekenve őket (nem volt türelmem írókázni…) is csak a máz fele fogyott el hozzá. A keksz hozzávalóiban összesen kb. 93g CH volt, így a mézeskalács kekszek szénhidrát-tartalma kb. 47g CH/100g.

A máz xilittel készül, így szintén számolandó, de hogy mennyi kerül egy-egy kekszre, az rajtad áll. A xilit miatt a cukortalan máz hűsítő hastású! Ez a poliol édesítőszerek oldódása miatt van, nem lehet rajta segíteni. (Készülhetne a máz eritrittel is, azt nem kellene számolni, de még hűsebb lenne.) Egyik barátnőmnek ez egyébként kifejezetten tetszett: így lesz egy apró „hibából” új tulajdonság (bug vs. feature, ugye…). 🙂

Süssétek, szeressétek, és írjátok meg, hogy sikerült!

Kellemes adventi sütögetést kívánok!

Mindenmentes mézeskalács - avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, karácsony, keksz

Előző bejegyzés « Banános-vaníliás fehérje palacsinta (gluténmentes, vegán) + Meglepetés!
Következő bejegyzés Mézeskalács latte – növényi tej alap, házilag »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pájó mondta

    2015-12-05, 10:41 du.

    Szia!
    Mennyire emelkedik meg a süti sülés közben? (keksznyomdázásban gondolkodom 🙂 )
    Köszi

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-05, 10:41 du.

    Szia,
    Nem nagyon. Ha túl sok, használj kevesebb szódabikarbónát! Egyébként gm tésztához képest álomkönnyen nyújtható…

    Válasz
  3. Ági Simon mondta

    2015-12-06, 8:05 du.

    Nagyon köszönöm a receptet. Szuper. Egy kérdèsem lenne viszont, hogy az íróka amivel díszítem, mennyi idő alatt köt oda, ameddig nem ragad???Vagy egy kicsit vissza kell tolni a sütőbe? Köszi

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-06, 8:06 du.

    Szia,
    nekem 24 óra kellett, ha jól emlékszem. Ne izgulj, kőkemény lesz, csak idő kell hozzá.

    Válasz
  5. Ami mondta

    2015-12-06, 9:08 du.

    A mézeskalács-fűszert készen veszed vagy magad mixeled?

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-06, 9:09 du.

    Vettem volna készen is, de nem kaptam (?!)… A következő bejegyzésemben leírom, hogy készítettem. (Terveim szerint kedden jelenik meg. Anya tervez…)

    Válasz
  7. Anita Horvath mondta

    2015-12-06, 11:15 du.

    Szia! Milyen fajta/markaju mandula lisztet hasznalsz?

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-06, 11:16 du.

    Szia,
    Darált blansirozott mandula – Naturbit mandulaliszt.

    Válasz
  9. Saci mondta

    2015-12-08, 9:04 du.

    Szia!

    Köszönöm a receptet, így idén sem maradt el a mézeskalácsozás a gyerekekkel! 🙂 Nem volt itthon mandulaliszt, helyette natúr kesudiót daráltam kávédarálón. Nem tudom milyen lett volna mandulával, de tökéletes lett így is! És ami a legfontosabb: átment a gyerek kóstoló-teszten is! 🙂

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-08, 9:05 du.

    Ez fantörpikus hír! 🙂

    Válasz
  11. Eszter Takács mondta

    2015-12-12, 8:06 du.

    Szia Nóri!
    A tápióka keményítő helyett jó a kukoricakeményítő?
    Eszter

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-12, 8:07 du.

    Szia,
    Szerintem igen, bár a tápiókával könnyebb nyújtható tésztákat készíteni, ezért választottam.

    Válasz
  13. Anita mondta

    2015-12-18, 9:14 du.

    Szia Nóri!
    A rizsliszt helyett kókuszliszt is használható? Vagy szezámliszt?

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-18, 9:14 du.

    Szia,
    inkább gesztenyével próbáld, ha pelosítani szeretnél, de garanciát nem vállalok… 🙂

    Válasz
  15. Livi mondta

    2015-12-23, 12:03 de.

    Megsütöttem én is. Mandula liszt helyett gesztenyeliszttel és rizsliszt helyett kölesliszttel. Finom lett és tényleg könnyen nyújtható tésztává állt össze.
    Többször is elolvastam a receptet, hogy tényleg nem kell-e bele semmi zsiradék, de enélkül is jó lett.
    Köszönjük a receptet. 🙂

    Válasz
  16. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-25, 9:17 du.

    Köszi, hogy megírtad! Kezdek rájönni, hogy plusz zsiradék sem feltétlenül kell a süteményekbe… Pláne, ha zsíros mandulaliszttel dolgozom. 🙂

    Válasz
  17. Ami mondta

    2016-01-03, 9:19 du.

    Kipróbáltam – mézzel -, finom lett. Köszönöm a receptet! A fűszereket azóta is használom kávé ízesítéshez! 🙂

    PS: jó az új blogkülső!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-04, 2:25 de.

      Szia,
      Köszönöm! És örülök, hogy ízlett. 🙂

      Válasz
  18. Varga-Kis Kata mondta

    2016-11-06, 4:48 du.

    Kedves Nóri! Agave szirup és stevia por helyett negyedannyit (Dia-Wellness) tennék bele, nekem ez vált be eddig a legjobban. Szerinted mennyi kell belőle?

    Köszönöm a segítséget!

    Varga-Kis Kata

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-12, 12:18 de.

      Szia Kata,
      agave szirup nélkül nem lesz mézes íze és sajnos az aránnyal sem tudok segíteni, mivel sosem használtam ezt az édesítőt.

      Válasz
  19. Balázs Csenge mondta

    2016-12-12, 11:55 du.

    Hello! Bocsi a zavarásért annyi kérdésem lenne hogy mennyire lesz buha a mézeskalács eredmény? 🙂

    Válasz
    • Balázs Csenge mondta

      2016-12-12, 11:56 du.

      Puha * 😀

      Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-13, 12:02 de.

      Szia,
      frissen inkább keksz, nem puha, de dobozban, mázzal 1-2 nap alatt puha lesz.

      Válasz
  20. Kriszta mondta

    2016-12-13, 3:08 du.

    Szia Nöri,
    sima darált (esetleg héjtalanított) mandulával is működik? A mandula liszt durván drága… köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-13, 10:27 du.

      Szia,
      nem próbáltam, így nem tudom megmondani. Nem tűnik durva változásnak… esetleg hajdinaliszttel is megpróbálhatod, ha van rá időd.

      Válasz
  21. Hegedűs Anikó mondta

    2017-11-19, 4:40 du.

    Szia Nóri!

    Milyen mézeskalács fűszert használtàl? Kb. meddig àllnak el ezek a kekszek?
    Köszi a vàlaszt!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-19, 11:08 du.

      Szia,
      hű, pontosan nem emlékszem már… most meg nincs itthon. :\
      Szerintem pár hétig elállnának fémdobozban, de mindig hamarabb elfogytak. 🙂

      Válasz
  22. Judyt mondta

    2017-12-08, 3:22 du.

    Sźafi mandulaliszttel csinaltam es ko kemeny (remelem csak egyelore). Gyanitom h szamit h csokkentett zsirtartamu a lisztkeverek mert most olvasom h amiatt nincs benne plusz zsiradek. Meglatom hogy valtozik… 😀

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-12-08, 9:22 du.

      Szia, még alakulhat, de azért nem merek nagyon bizakodni…

      Válasz
  23. Sütőlány mondta

    2018-12-17, 11:49 de.

    Sziasztok!
    Hétvégén megpróbáltam elkészíteni. El is készítettem egész pontosan, de az eredménnyel simán beverem a szöget a falba. Elvileg mindent úgy csináltam ahogy irva vagyon… Max a sütő hőfoka kérdéses, mert szerintem nem annyi amennyire állítom. Ezen kívül mire kellett volna még figyelnem? Puha volt mikor kivettem és forrón megkóstoltam, de levegőn szárad a gyorsan “megkötött”
    Heeeeeeelp

    Köszönöm előre is!
    Sütőlány

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-12-18, 10:32 de.

      Tedd be zárt dobozba, mellé egy almagerezdet, és megoldódik. 😉

      Válasz
      • Enikő mondta

        2021-07-27, 7:30 de.

        Az első próbálkozás légkerveréssel160 fokon valóban kőkemény lett. Egy remekül sütni tudó barátnőm javaslatára a klasszikus alul-felül melegítéses verzióval sütöm azóta. Finom. Köszönöm.

        Válasz
  24. Babi mondta

    2018-12-18, 7:38 de.

    Szia Nóri!
    A mandulaliszt és az őrölt mandula sok helyen egymás szinonimájaként szerepel, a valóságban viszont két külön alapanyag. A hozzászólásokat olvasva láttam, volt, aki őrölt mandulával készítette, máshol meg az szerepel, hogy azt ne. Tudsz igazságot tenni ebben a kérdésben?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-12-18, 10:33 de.

      Mandulaliszt jobb, de ha az nincs, akkor darált mandula vagy dió is megteszi.

      Válasz
  25. Virág mondta

    2020-11-05, 10:47 du.

    Szia Nóri!

    1/4 KK Stevia kB hány g cukornak felel meg? Eritritem van itthon azzal helyettesíteném és nem tervezek hozzá mázat.
    Köszi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-11-09, 5:43 de.

      Szia,
      így nem tudom lefordítani… 50g cukornak megfelelő valamivel próbálkoznék, mert a mázban annyi lenne, és úgy jó volt. 🙂

      Válasz
  26. Sziráki-Szabó Márti mondta

    2021-12-20, 1:02 du.

    Kedves Nóra! Elkèszítettem a receptedet az agávénak megfelelő mennyiségű mézzel és kb 2 evőkanál 1:4 édesítővel, nagyon jól sikerült. Valóban szuperül kezelhető a tészta, a végeredmény pedig a hagyományoshoz nagyon hasonló élmény, nagyon köszönöm a receptet.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum