• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

A jó kenyérről

2012-02-19 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ha már kevés kenyeret eszünk, érdemes jól megnézni, hogy az a kevés olyan legyen, ami jól kibéleli a pocakot a következő étkezésig.

Az alapvető, hogy teljes kiőrlésű legyen, mivel így a magasabb rosttartalom miatt lassabban szívódik fel a lisztben található szénhidrát. Az alacsony szénhidráttartalom miatt érdemes előnyben részesíteni a rozst, de a tönkölybúza is nagyon egészséges.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ez a bejegyzés még a gluténmentes korszak előtt íródott. A mindenmentes kenyeremet itt találod.

Mi az Aldiban szerezzük be a mindennapi kenyerünket. Itt kaphatóak a pécsváradi Aranycipó pékség termékei. Eddig az „aranycipós” wellness és bajor rozsos kenyér a legfinomabbak, amiket próbáltunk. Mindegyik kenyér összetétele olvasható egy kis cetlin, így kiderül, hogy ezeket nem malátával színezik barnára. Sokáig frissek is maradnak, és a szénhidráttartalmuk is igen alacsony: átlagosan 33g/100g. Ráadásul a pékség munkatársai is nagyon kedvesek. Bár személyesen nem találkoztam velük, lévén Budapesten lakom, de egyszer emailben tettem fel nekik egy kérdést az egyik kenyerükkel kapcsolatban, és 24 órán belül, precízen válaszoltak.

A másik, nálunk könnyen elérhető jó minőségű kenyérféle a Jókenyér pékség termékei, ezeket a Lidlben, szeletelve lehet kapni. Ezek is nagyon finomak, teljes kiőrlésűek és alacsony szénhidrát-tartalmúak.

Sajnos az ilyen kimagasló minőségű kenyereknek az ára is kimagasló: 7-800 Ft/kg. Vigasztalásul gondoljunk arra, hogy ezen a diétán  úgysem eszünk sok kenyeret, az a kevés legalább legyen jó is, ill. aki tényleg nem tud, nem akar ennyit áldozni rá, annak ajánlom ezt a házi teljes kiőrlésű rozskenyér receptet. Én is elkészítettem egyszer, finom is lett. Egyik gondom az volt vele, hogy elég hamar, 2 nap alatt megszáradt. A másik, hogy annak ellenére, hogy kenyérhez képest egyszerű és hamar megvan, ez az a plusz idő, amit már nem tudok a konyhára áldozni.

Pirítóshoz, melegszendvicshez, bundás kenyérhez teljes kiőrlésű toastkenyeret veszünk. Ebből az Aldiban kaphatót részesítjük előnyben, mert annak szeletje csak 8,4g CH-ot tartalmaz, szemben a gyakran 10-12g/szelettel. Ez az apró különbség éppen megfelel annak az egy teáskanál diabetikus lekvárnak, amit alkalmanként a pirítósomra kenek, így nekem igenis számít. 🙂

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: Egyéb Címkék: archiv, diéta, kenyér, reggeli, vacsora

Előző bejegyzés « Csokis-mandulás zabkeksz
Következő bejegyzés Narancsos-csokis zabkeksz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Bridzzs: Akkor milyen jó, hogy van ez a rostkészítmény! Igen, a rosttal turbózott gluténmentes kenyered már jó ir-diétában is. Jó sütögetést!

    Válasz
  2. Bridzzs mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Köszi a gyors választ!
    Amikor csinálták a tesztet, akkor még ettem glutént. Miután a teszt negatív lett, akkor próbáltam ki, hogy nem eszek, csak kíváncsiságból. A lenmag igen, jó lenne, de sajnos mindez mellett még pajzsmirigy alulműködésem is van :D, hogy teljes legyen a kép, és ezmiatt egy csomó mindent kerülnöm kell, és a lenmag is köztük van, sajnos.
    De akkor így növényi rosttal kiegészítve mehet a gluténmentes kenyérpor az ir diétában?

    Válasz
  3. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Bridzzs: Szia!
    A lisztérzékenységi teszted nagyobb eséllyel lesz negatív, ha előtte nem ettél glutént egy ideje, mert az ellene termelt antitesteket mérik (ha jól tudom). Nincs glutén – nincs antitest.
    A növényi rosttal jól látod a helyzetet. Egyébként a lenmagban is nagyon sok az élelmi rost, szerintem azt is lehetne így használni.
    Örülök, hogy tetszik az oldal, gyere máskor is! 🙂

    Válasz
  4. Bridzzs mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Szia!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, nekem is inzulinrezisztenciám van. Mielőtt ezt megtudtam volna, már régóta kerülöm a glutént. Igaz a vérből végzett lisztérzékenységi tesztem negatív lett, mégis, mióta gluténementesen étkezem megszűnt az összes emésztési problémám, amik gyerekkorom óta megkeserítették az életem. De most az ir diétát is tartanom kellene,és a kenyér okozza számomra a legnagyobb fejtörést…hogyan lehetne a gluténmentes kenyeret (ami ugye javarészt rizs- és kukoricalisztből van) beilleszteni az ir diétába? Sokat kutakodtam, és ekkor akadtam rá egy Fiber Husk nevezetű növényi rostra, ami gluténmentes, és kenyerek ill. sütik készítésére alkalmas. Elvileg -ha jól értelmezem- ha keverek ebből a rostból a gluténmentes liszthez, akkor az már rostban gazdag lesz, így lassabban szívódik fel, hasonlóan a teljes kiőrlésű lisztekhez. Neked mi a véleményed erről?
    Amúgy nagyon szupi az oldalad! Külön tetszik, hogy minden után feltünteted a CH mennyiséget. Ezzel nagyban megkönnyíted az életünket! 🙂
    Üdv: B!

    Válasz
  5. Kanga mondta

    2014-10-09, 8:04 de.

    szia Nóri! sokféle kenyér recepttel próbálkoztam (teljes kiőrlésű főleg), csak nekem a sütőben mindegyik kiszáradt (a külseje kemény lett, mint a beton) akármit csináltam vele (letakartam, légkeveréses, alacsony hőfok, kis tál víz a sütőbe/ és mindezek ellenkezője is). Egyetlen dolog vált be, a lenmag-tökmag-szotyi őrleményből készült kis zsömlék, de sajnos úgy tűnik ezek közül vmelyikre allergiás vagyok (kiderítése épp folyamatban). Nincs tipped, h a lenmagot mivel lehet kiváltani, illetve, mit csináljak, hogy a teljes kiőrlésű kenyereim ne kövüljenek meg a sütőben? Köszi előreis

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-09, 8:06 de.

    Szia,
    Lenmag helyett a chia mag nagyon jól működik (sajnos jóval drágább). Nem tudom, hogy gluténmentes kenyérre gondolsz-e, mert ez a bejegyzés még a GM korszak előtt íródott, de talán próbáld meg azt is, hogy mielőtt betennéd a sütőbe a kenyeret, vizes kézzel átsimogatod a tetejét. Nekem ettől ropogós lesz a külseje, de csak a legszéle, nem az egész kenyér kövül meg. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum