• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gluténmentes granola kehely tejmentes joghurttal (vegán)

2017-01-06 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Mióta csak elkészült az első adag igazán finom házi tejmentes joghurtom, terveztem, hogy készítek hozzá házi granolát, de valahogy eddig elkerültük egymást… Tavaly ősszel megjelent Nagy Zita, Zizi Vegán reggeli c. szakácskönyve, szintén a BOOOK Kiadó gondozásában, és volt szerencsém a megjelenés után egy dedikált példányt birtokomba venni. 🙂 Amikor először átlapoztam, ez volt az egyik első recept, ami igazán megfogott. Ez volt az első, de biztosan nem az utolsó adag granola, ami a konyhámban készült…

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Nagy Zita: Vegán reggeli

Egy véletlen elszólásnak köszönhetően Zizivel kb. egyszerre ismertük fel, hogy mindketten éppen a BOOOK Kiadóval dolgozunk az első könyvünkön. Ez persze sok késő éjszakai üzenetváltást, lelki tréninget és szurkolást vont maga után. 🙂 Alig vártam, hogy végre kézbe vehessem Zizi kötetét, mert egyébként nekem is a reggel a kedvenc napszakom és kicsit egyoldalúnak találtam már a reggeli palettámat.

Nos, a kötet gyönyörű: a szín- és képi világa tökéletesen illik a témához. Persze ebben már nem találok semmi meglepőt, én is rajongok a kiadó könyveiért. A receptektől kb. azt kaptam, amit vártam: Zizi blogját már régóta követem, így tudom, hogy kb. milyen arányban fogyaszthatom az ő receptjeit, mi az, amit egy-két hozzávaló cserével meg tudok oldani. Számomra „kész” receptet keveset, de inspirációt annál többet kaptam.

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Kedvenceim pl. a lencsepástétom recept, mivel odavagyok a különböző zöldséges kencékért – nem is értem, eddig a lencse hogyan kerülte el a figyelmemet ebben a szerepkörben. 🙂 A legeslegjobban a granola receptek fogtak meg (három is van a kötetben), mivel a házi granola készítés is régóta szerepelt már a bakancslistámon. A harmadik, „zabpelyhes verzió”-nak keresztelt receptet készítettem el: ehhez pont volt itthon minden hozzávaló és még étcsoki is kerül bele – nem lehetett kihagyni! 🙂

Ha tudni szeretnéd, hogy gluténmentes és/vagy inzulinrezisztencia étrendhez mennyire illeszthető ez a kötet, ajánlom figyelmedbe a The Puur blog kimerítő összefoglalóját!

A kötetet itt tudod megrendelni.

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

A granolának egyébként még langyosan, a csoki nélkül is nagy sikere volt a családomnál: B-ről kiderült, hogy már eléri a tepsit a konyhapulton is, Z pedig próbált észrevétlenül csipegetni a kihűlőfélben lévő szemekből, de többször lebukott. 🙂 Szerencsére a granola sokáig eláll, így érdemes nagyobb adagot sütni – azt hiszem, én is állandósítok neki egy tároló üveget.

A receptet a szerző engedélyével osztom meg.

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Zabpelyhes granola

Szerző: Mindenmentes Nóri
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 20 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa reggeli, tízórai, uzsonna
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 6 adag
Energia tartalom 347 kcal

Hozzávalók
 

  • 160 g apró szemű zabpehely*
  • 110 g mandula durvára vágva
  • 40 g tökmag
  • 50 g étcsokoládé min. 70%-os
  • 65 g napraforgómag
  • 40 g kókuszreszelék
  • 2 ek. hántolt kendermag
  • 1/2 kk. só
  • 80 ml agavé szirup*
  • 4 ek. kókuszzsír olvasztva
  • házi tejmentes joghurt a rétegzéshez
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Egy nagyobb tálban dolgozzuk össze a szilrád hozzávalókat (a csokoládé kivételével), majd keverjük hozzá a folyékonyakat és alaposan keverjük össze.
  • Egyenletesen kenjük szét a tepsiben. Süssük 6-8 percig, keverjük át egy fakanállal, és süssük újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz.
  • Ha kihűlt, keverjük bele a kész granolába az apróra vágott étcsokoládét is.
  • (A granola kehelyhez rétegezzünk egymásra néhány kanál joghurtot - granolát - joghurtot.)

Megjegyzések

* Zabpehely helyett használhatsz hajdinapelyhet is, ha a gluténmentes zab sem fér bele a gluténmentes étrendedbe.
** Zizi juharszirupot használt, én cseréltem agavéra, mivel ez az egyetlen szirup, amit (ritkán és keveset) használok.
A tápanyag információt a kötet szerint tüntettem fel.

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 347kcalSzénhidrát: 24g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, granola, könyvajánló, reggeli, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér)
Következő bejegyzés Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Judyt mondta

    2017-01-06, 5:56 de.

    5 stars
    En kb egy wve csinaltam .eg Zizi egyik granolajat azota ő es nehany tarsa allando tagjai lettek a reggeleinknek. Hol rizstejes muzlivel jol krrmturoval hol joghurttal keverve 😉 de olyan os volt hogy gesztenyepuret turboztam fel kakaos granolaval 🙂 ugyhogy aterzem az elmenyt tenylwg nehez ellenallni 😀

    Válasz
  2. Erzsi mondta

    2017-01-06, 10:07 de.

    Kedves Nóri!
    Miért jobb az agavé a juharszirupnál?
    E

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-06, 11:14 du.

      Az agavé nagy része fruktóz, ami inzulintól független módon szívódik fel, a juharszirupban pedig szacharóz, azaz „sima” répacukor van. (IR-es szempont)

      Válasz
      • Erzsi mondta

        2017-01-09, 8:51 de.

        Értem, köszönöm!
        E.

        Válasz
  3. Gitta mondta

    2017-01-24, 2:26 du.

    Szia,nyírfacukor-sziruppal is működne?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-26, 6:19 du.

      Összeragadni összeragadna, de a xilit nem karamellizálódik, így sem aranyszínű, sem pirított ízű nem lesz. Esetleg próbáld azt, hogy 1 ek. agávé szirupot megtartasz, a többit helyettesíted.

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.