• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Töltött tojás, tojás nélkül (vegán)

2017-04-18 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Ha felmerült már benned a gyanú, hogy egyes mindenmentes recepteket vajon szükségből, vagy a vicc kedvéért találok ki, akkor elárulom, hogy ezt itt határozottan a móka kedvéért hoztam össze. Egyébként a töltött tojás gyerekkori kedvenceim közé tartozik – szinte minden ünnepi alkalomkor előkerült, és mindig segítettem elkészíteni-, viszont a klasszikus receptek mindenmentesítése nem a kedvenc műfajom, általában nehezen szánom rá magam. Azért álltam neki mégis vegán töltött tojást készíteni, mert a kifejezetten tojásételek (rántotta, omlett, stb.) tojásmentesítése még mindig kihívást jelent, és bár omlettre már van jó receptem (ez itt), pár hónapja még nem gondoltam volna, hogy a töltött tojás is összejön… Így utólag persze ez is pofonegyszerűnek tűnik.

Tudom, hogy ez  bejegyzés a múlt héten sokkal időszerűbb lett volna, de nem fért bele az időmbe két bejegyzés, és inkább a kuglófot választottam – reméltem, hogy annak jobban örültök. Ezt viszont nem szeretném jövő tavaszig tartogatni, így született ez a poszt-húsvéti tojás recept.

Vegán töltött tojás |mindenmentes.hu

Vegán töltött tojás

Mióta én is felfedeztem a fekete sót (kala namak), már egészen könnyű tojásos ízt és illatot kölcsönöznöm a dolgoknak, bár annyira tojásosak nem lesznek, mint az igazi, de nem vagyok elégedetlen. (Jót mosolyogtam pár nappal ezelőtt, amikor Z igazi főtt tojás illatra jegyezte meg, hogy „nahát, milyen fekete só illat van”. 🙂 )

A tojásmentes töltött tojásba kerülő tojáskrém okozta a kisebb fejtörés: csicseriborsó vagy avokádó alapon viszonylag egyszerű valamilyen tojáskrémet készíteni. (A korábbi avokádós tojáskrém receptjét megtalálod itt.) A „tojásfehérjéhez” is a korábbi tojás salátám adta az ötletet: csak tojás alakú formát kellett hozzá szereznem (itt vettem) – sajnos sima tojás formát nem találtam, így töltött hímes tojásaim lettek. 🙂

Vegán töltött tojás |mindenmentes.hu

Milyen a tojásmentes töltött tojás?

Látványra szerintem pont, mint az eredeti. Na jó, a fehérje lehetne egy fokkal fehérebb – én szezám tejjel készítettem a tojásfehérjéket, ezért kicsit szürkék, de választhatsz hozzá valamilyen fehér színű, semleges, édesítetlen növényi tejet (pl. szója, rizs, blansírozott mandula, kesu), és akkor fehérebb lesz. A tojáskrém állaga is stimmel. A növényi tojásfehérje nem annyira kemény, mint az eredeti, inkább kicsit kocsonya-állaga van. Na és az íze… 🙂 Tojásos. A krémen éreztem a csicseriborsót is, de nem tolakodó, kb. mintha tojásos hummusz lenne. A fehérje is tojás ízű, de nem annyira, mint az igazi főtt tojás. Nem pont ugyanolyan, de határozottan hasonlít.

Vegán töltött tojás |mindenmentes.hu

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy ízlik majd, úgyhogy kérlek, feltétlenül oszd meg velem, ha elkészíted! (Írj pár sort a kapcsolat menüpotban, vagy küldj egy fotót Facebookon vagy Instagramon – @mindenmentes, #norimindenmenteskonyhaja.)

Vegán töltött tojás |mindenmentes.hu

Töltött tojás, tojás nélkül (vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Vegán töltött tojás - igen, tojás nélkül! A hagyományos tojásétel tojásmentes változata.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa előétel
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 6 db
Energia tartalom 80 kcal

Hozzávalók
 

  • a "tojásfehérjékhez":
  • 250 ml semleges ízű édesítetlen növényi tej
  • 1 kk. agar-agar por
  • 1/2 kk. fekete só
  • a "tojáskrémhez":
  • 1/2 csicseriborsó konzerv*
  • 1/2 kk. fekete só
  • 1 kk. mustár
  • csipet kurkuma
  • 1/2 ek. citromlé
  • 1/4 kk. szódabikarbóna
  • 2 ek. olívaolaj
  • pici bors
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A növényi tejet főzd fel az agar-agar porral: közben néhányszor keverd át kézi habverővel, hogy csomómentes legyen. Tedd félre hűlni, majd amikor már majdnem kézmeleg, keverd bele a fekete sót és öntsd a tojásformákba, tedd a hűtőbe (3-4 órára legalább, én egy éjszakára hagytam).
  • A tojáskrémhez valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és alaposa turmixold össze. (A szódabikarbónát és a citromlevet egymástól távol tedd az aprítóba, hogy turmixolás közben találkozzanak csak - kicsit habosítja a tojás krémet.)
  • A krémet töltsd a tojásfehérjékbe: kiskanállal kis krátereket is készíthetsz, hogy olyanok legyenek, mint az igazi tojásfehérjék - én a krémet csak a fehérjék tetejére halmoztam.
  • Kész! Díszítsd, tálald,és tréfáld meg a vendégeidet. 🙂

Megjegyzések

* Használhatsz 60g száraz csicseriborsót is - előző éjjel áztasd be, majd másnap főzd puhára.
Ha konzervet használsz, a csicserilevet feltétlenül tedd el későbbre, akár fagyaszthatod is - itt találod a csicserileves receptjeimet.

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 80kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 2gZsír: 5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, húsvét, reggeli, tízórai, tojás, ünnepelünk, vacsora

Előző bejegyzés « Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán)
Következő bejegyzés Kókuszos zabtej házilag »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zita mondta

    2017-04-18, 10:32 de.

    5 stars
    Klassz a recept, el lehet ezt követni az ünnepeken túl is, bármilyen hidegtálra. Egy ötlet: láttam valahol egy fotót, ahol egy ügyes vegán szakács mély evőkanalakat használt a tojásfehérjéhez. Így talán lemaradhat róla a hímesség két Húsvét-ünnep között.:))))

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-18, 10:40 de.

      Köszi :))

      Válasz
  2. Juli mondta

    2017-04-18, 2:53 du.

    Nóri, szerinted egy éves baba kaphat már agar-agar porral készült ételt?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-19, 12:42 du.

      Nyugodtan. Képzeld, utána olvastam, és kiderült, hogy az agart próbálták használni koraszülöttek sárgaságának kezelésére. Nem használt, de sokat megettek belőle, és semmi bajuk nem lett. 🙂

      Válasz
      • Juli mondta

        2017-04-19, 1:59 du.

        5 stars
        Köszönöm!

        Válasz
  3. Klára mondta

    2017-04-23, 6:42 du.

    5 stars
    Valószínű, hogy soha nem fogok tojás nélkül tojást készíteni, mert szerencsére nincs bajunk egymással, nekem meg a tojásnak, de végre megtudtam, hogy mire jó az a fekete só. Láttam a boltban, de fogalmam sem volt, hogy mire való már megint ez az úri huncutság. 🙂 Annyira kíváncsi lettem, hogy beruházok rá, és kipróbálom. 🙂 Sok érdekességet tanulok tőled, köszönöm a munkád!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-23, 10:34 du.

      🙂

      Válasz
  4. Kata mondta

    2018-02-14, 2:28 du.

    5 stars
    Jó ötlet, könnyen kivitelezhető, köszönöm!
    A tojás formára jutott eszembe, hogy kishugom szokta enni azt a kinder joy-t, ami ilyen műanyag tojás forma, talán azt is lehetne erre használni. 🙂

    Válasz
  5. Évi mondta

    2020-03-28, 11:24 du.

    Kedves Nóri,
    Azt szeretném megkérdezni Tőled, miután a biosziget webáruházban már nem kapható a Rapunzel aga-agar por, azonban másik két gyártó cég agar-agar terméke igen, melyiket ajánlanád? Vagy maradjak hű a márkához, keressem máshol, mert itt fontos, hogy melyik cég termékebol készítem? Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minden jót kívánok, Évi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-29, 12:54 du.

      Szia,
      nem fontos, hogy Rapunzel legyen, más is jó. Akkor, amikor ezt írtam, az volt. 🙂

      Válasz
5 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.