• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán)

2017-05-03 Írta: Andrási Nóra 29 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Bár a blogomon csak egy korábbi recept szerepel (ez itt), többféle gluténmentes pizza receptet kipróbáltam már és eddig biztosan ez a legfrappánsabb. 🙂 Semmilyen liszt nem kell hozzá: egész barna rizsből és lencséből készül! Így biztosan kellően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így inzulinrezisztencia diétában fogyasztható. Van egy jó hírem azoknak is, akik főzés előtt áztatják a rizst, lencsét, és azoknak is, akik nem szeretnek tésztát nyújtani… 😉

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán) |mindenmentes.hu

 Gluténmentes pizza lisztek nélkül?

Miután elég sokféle indiai receptben olvastam már, hogy különböző típusú lencséket erjesztenek együtt rizzsel vagy anélkül, és ebből az első pillantásra valószerűtlen párosításból texturált lepények sülnek ki… Természetesen muszáj volt kipróbálnom. Nos, a hír igaz! Ez a tészta vékony, ropogós szélű, van tartása, nem esik szét, miközben semmiféle (gluténmentes) lisztnek egyetlen morzsája sem szükséges hozzá. Biztos, ami biztos, kipróbáltam különböző típusú rizsekkel (hosszú és kerek barna, basmati, jázmin – legutóbbi nem IR-barát!), és lencsékkel (barna, zöld, vörös lencse), és mindegyik párosítás működött. És nem, az élesztőt nem lehet kihagyni belőle, az tartja össze az egészet.

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Valójában már rengetegszer megsütöttem ezt az elmúlt hónapokban, de egyszer sem sikerült eljutnom vele a fotózásig… B most is ott ült az asztal mellett, és élénken érdeklődött, hogy leveheti-e a brokkolikat, és megkóstolhatja- már a pizzát… 🙂

Nekem egyébként az utóbbi időben a kedvenc pizza feltétem a brokkoli, csak így magában. Néha kesus-fokhagymás „tejfölt” kenek alá, és kissé nonkonform módon majonézzel eszem… Imádom!

Gluténmentes pizza tészta a turmixban

Az (is) a szuper ebben a tésztában, hogy se dagasztani, se nyújtani nem kell: csak beáztatod a lencsét és a rizst, majd megy a turmixba, állni hagyod, belekanalazod (!) a tepsibe, elsimítod a kanállal, és kész! A kész pizzán egyáltalán nem érezhető a lencse íze. Valahogy így néz ki menet közben:

Amire fontos odafigyelned!

Várd ki a sütési időt! Egyszer türelmetlenek voltunk, és 1-2 perccel korábban vettem ki… bár a széle már késznek tűnt, a belseje még nem szilárdult meg eléggé, és szétestek a szeletek, amikor kivettük (volna) őket a tepsiből, ráadásul a sütőpapírhoz is ragadt.

Ha dupláznád az adagot: az én turmixom (1 literes) a receptben szereplő mennyiséget pillanatok alatt simára turmixolja, de egyszer megpróbáltam dupla adagot sütni: rengetegszer kellett a turmixkehely oldaláról kapargatnom, és így sem lett olyan sima, mint szokott. Szóval ha dupla adagot sütsz, akkor inkább két részletben turmixold.

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Kíváncsi vagyok, hogy Neked mi a kedvenc pizza feltéted? Ha van kedved, mindenképpen írd meg kommentben! És… ha elkészíted ezt  a (vagy bármelyik) receptemet, és megosztasz róla egy fotót Instagramon, tagelj engem is, hogy láthassam: @mindenmentes, vagy használd a #norimindenmenteskonyhaja hashtaget!

És akkor jöjjön a (rövid és velős) recept.

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Vékony tésztájú és ropogós szélű gluténmentes pizza lisztek és lisztkeverékek nélkül: rizsből és lencséből, turmixgépben készül!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 2 hours hrs
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 2 hours hrs 30 minutes mins
Étel típusa pizza
Mentesség gluténments, vegán
Adagok száma 2 kb. 20 cm átmérőjű pizza
Energia tartalom 235 kcal

Hozzávalók
 

  • 80 g barna rizs*
  • 50 g barna lencse*
  • 120 g víz
  • 10 g élesztő
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • 1/2 kk. szárított bazsalikom
  • 1/4 kk. fokhagymapor
  • 1/2 kk. só
  • 1/4 kk. szódabikarbóna
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A lencsét és a rizst öblítsd le, majd áztasd be legalább 2 órára hideg vízbe. (Előző este is előkészítheted - ekkor tedd hűtőbe.)
  • Valamennyi hozzávalót tedd turmixgépbe, és turmixold teljesen simára. Hagyd állni meleg helyen kb. egy órát, amíg megdagad és jó buborékos lesz (lásd a fotót a bejegyzésben).
  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalazd két kupacba, simítsd el egyenletesen, majd süsd 5 percig a tésztát - ennyi idő alatt megszilárdul annyira, hogy rápakolhasd a feltétet.
  • Süsd a feltétektől függően még további 10-15 percig.

Megjegyzések

* Próbáltam többféle barna - és fehér rizzsel, barna és zöld lencsével is: mindegyik páros működött, a linkelt hozzávalók viszont garantáltan gluténmentesek s IR-barátak is.

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 235kcalSzénhidrát: 46gFehérje: 10gZsír: 1.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, pizza, vacsora

Előző bejegyzés « Kókuszos zabtej házilag
Következő bejegyzés Meggyes jégkrém kesuvajjal, vaníliával (cukormentes, vegán) + Sencor SHB 5501CH botmixer termékteszt »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Anita mondta

    2017-05-04, 8:19 de.

    5 stars
    Szia Nóri!

    Köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet, csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha az élesztőt kihagynám, max nem dagadna föl, de mennyi szódabikarbónát kellene hozzátennem, hogy össze is álljon és legyen valami tésztaféléje végeredményben?
    Köszönöm szépen! 🙂
    Szép napot neked,
    Anita

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-04, 2:20 du.

      Szerintem nem is állna össze, mert az erjedéstől lesz belőle „tészta”.
      Kell írjak élesztőmentes pizzát is. 🙂

      Válasz
      • Anna mondta

        2022-10-02, 12:58 de.

        Hu az jó lenne! Én ks élesztő nélkül szeretném vsianálni!

        Válasz
  2. Boros Andrea mondta

    2017-05-04, 6:32 du.

    Szia Nóri,
    szerinted vörös lencsével is működik? (momentán és általában az van itthon)
    Köszönöm! Andi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-05, 10:17 de.

      Szia,
      én nem próbáltam, de egy másik olvasóm írta tegnap, hogy működik. Fotót is küldött, ezt itt.

      Válasz
  3. Viki mondta

    2017-05-04, 6:47 du.

    Köszi a receptet! Nálunk a lencse főzeléknek (és másnak) nem nagyon fogy, de most legalább lesz mire felhasználni!

    Válasz
  4. Arwen*** mondta

    2017-05-04, 7:42 du.

    Kedves Nóri!Kockaélesztő vagy porélesztő jobb hozzá?köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-05, 10:16 de.

      10g friss (kocka), vagy 1 kk. por. 🙂

      Válasz
  5. Simon Virág mondta

    2017-05-04, 10:19 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Ma megsütöttem ezt a pizzát, furcsa egy tészta, de valóban működik és nagyon finom lett!
    Csak az érdekesség kedvéért kérdezem: élesztő helyett erjesztéssel nem próbáltad?
    Köszönöm, hogy tovább bővítetted a gluténmentes kenyérféleségek repertoárját!
    Virág

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-05, 10:16 de.

      Szia,
      még nem, de jó ötlet!

      Válasz
  6. Kinga mondta

    2017-05-05, 10:42 de.

    szia, jól néz ki 🙂 két kérdésem van: 1. a jázmin rizs nem tiltólistás az ir-ben? 2. Milyen vékonyra kell kisimítani? Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-05, 1:31 du.

      Szia,
      ezért írtam barna rizzsel a receptet, csak kiegészítettem, hogy más rizzsel is működik, mert nem minden olvasóm IR-es. Akkor pontosítom.
      Pár mm vastagra kell simítani – inkább azt nézd, hogy kb. 20 cm átmérőjű legyen (akkora, mint egy átlagos kistányér, legalábbis nálunk).

      Válasz
  7. Anita mondta

    2017-05-07, 6:52 de.

    Szia Nóri! A 120 g vízbe áztatjuk a magokat, vagy a beáztatott, leszűrt magokhoz adjuk a 120 g vizet?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-07, 2:43 du.

      Szia,
      a beáztatott, leszűrt magokhoz adjuk a 120g vizet. Az áztató vizet nem kell méricskélni. 🙂

      Válasz
  8. Renáta mondta

    2017-05-07, 4:22 du.

    Kedves Nóri!

    Ha jól értelmeztem, akkor ebből a mennyiségből 2 db 20cm átmérőjű pizza lesz, ugye? Vagy csak egy? A tésztám még pihen, már alig várom a végeredményt!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-08, 10:01 du.

      Igen, 2 pizza lesz. Remélem, rendben ment! 🙂

      Válasz
      • Renáta mondta

        2017-05-12, 11:46 de.

        Köszi! Végül egy nagy kerek pizzát sütöttem az adagból, amit kétszerre ettem meg. Bőven elég volt. Nagyon ízlett a széle, hogy jó ropogósra sütöttem. Páromnak is sütöttem egy adagot, neki is nagyon ízlett. Jó sok feltéttel ettük, mert mi úgy szeretjük. Ezek után csak ezt a fajta tésztát fogom sütni, mert egyszerű és finom. Pici problémám azért akadt, nehezen turmixolta a gépem. Pedig több, mint 3 órát ázott a rizs és a lencse. Szerinted miért? Működhet a dolog rúdmixerrel is, vagy azt még nem próbáltad?

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-05-14, 9:35 du.

          Rúdmixerrel még nem próbáltam. Lehet, hogy a turmixod kisebb teljesítményű az enyémnél? A robotgépem 1250W-os.

          Válasz
  9. Zsu mondta

    2017-05-08, 3:04 du.

    Az eredeti indiai recept èlesztomentes. Tehàt ,az „èleszto tartja ossze” szerintem elèggè fèlrevezeto. Persze pizzànak ìigy szuper.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-08, 10:07 du.

      Igazad van, a megfogalmazás félreérthető, mert nem az élesztő tartja össze, hanem az erjedés/kelés alatt alakul „tésztává”. Az élesztőmentesség nehéz kérdés, mert az élesztőmentes dosa „palacsintákhoz” urad dal lencsét használnak, ami egészen más a többi lencséhez képest, és csak spéci keleti boltokban kapható. Ezzel lehet erjesztéssel tésztát készíteni, 12-24 óra alatt, ami még mindig nem túl praktikus a dolgos hétköznapokhoz… Más lencsékkel tudtommal nem működik élesztő nélkül, és most nincs időm újra kipróbálgatni – ha Te megteszed, szólj mindenképpen az eredményről!

      Válasz
  10. Timi mondta

    2017-05-14, 3:25 du.

    Szia Nóri 🙂 függő lettem és még a férjemnek is kifejezetten ízlik ez a pizza 🙂 köszönjük ❤️

    Válasz
  11. Erika mondta

    2017-05-23, 4:02 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Köszönöm a receptet. Szerinted a lencsét mivel lehetne helyettesiteni, hogy ne kelljen nyújtani és IR barát maradjon? Sajnos a hüvelyesek tiltólistán vannak nálam 🙁
    Köszönöm.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 9:57 de.

      Szia,
      sajnálom, de ebben a receptben max. másik hüvelyessel, ami Neked nem segítség.

      Válasz
  12. bebidoll mondta

    2017-08-07, 6:48 du.

    Nagyon finom lett es egyszeru elkesziteni, aki hezital, azt csak batoritani tudom. Nekem egy kicsit sok lett hozza ez a vizmennyiseg, kevesebbel jobb lett.

    Válasz
  13. Zsuzsa mondta

    2018-01-07, 2:52 du.

    Huu, nekem egy az egyben rágyógyult a zsírpapírra, leszedni sem tudtam (azt olvastam hogy ugyanolyan jó, mint a sütőpapír), ti ezt hogy oldottátok meg? Konkrétan a tészta és a papí eggyé vált.. hát csinálhattam volna egy próbát az éles előtt sok feltéttel…:) Főleg, hogy ez lett volna az ebédünk..:))) Picit több víz a tésztában lehet az oka? a turmix csak ugy volt hajlando elvinni, ha egy kis vizet még hozzáraktam, emiatt a végén kis tápiókalisztet kevertem hozzá, de igazán keveset.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-01-07, 10:53 du.

      Velem is előfordult már: siettem, és pár percet lecsaltam a sütésből.. Szóval ilyenkor süsd még pár percig. Ha sok a feltét, és emiatt nedvesebb, nehezebben sül át, akkor is.

      Válasz
  14. Ági mondta

    2018-04-07, 3:15 du.

    Megcsináltam, jól sikerült, kellemes állagú tészta lett belőle 🙂 Mondjuk lehet, hogy egy kicsit több szódabikarbónát tettem bele, mert éreztem az ízén. Működik csak élesztővel is? Ha igen, akkor szerintem legközelebb kihagyom a szódabikarbónát.

    Válasz
    • Ági mondta

      2018-05-06, 7:56 du.

      Már másodszor sütöm szódabikarbóna nélkül, csak az élesztővel, nagyon tuti! 🙂 Nem növeltem az élesztő tömegén.

      Válasz
  15. Lili mondta

    2018-05-03, 5:12 du.

    5 stars
    Szia Nóri!

    Nem volt itthon barnarizs, így hajdinára cseréltem, nekem így is nagyon ízlett. Gomba, lilahagyma, rukkola, paradicsom volt a feltét 🙂
    Köszönöm szépen a receptet!!! <3

    Válasz
5 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.