• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

2022-06-29 Írta: Andrási Nóra 5 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a kedvenc nyári reggelim „receptjét”: bár „alkatrészenként” már megtalálható az oldalamon, felmerült bennem, hogy talán nem gondoltok rá, hogy összehozzátok egy tálban a babjoghurtot granolával és sült eperrel (vagy más gyümölccsel)? Óriási veszteség lenne, ezért inkább írok róla egy külön bejegyzést. 🙂

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Granola tál alkatrészek

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Zizi egyik granola receptjét használom már évek óta: itt írtam róla anno. Annyi változott az évek alatt, hogy a csokit legtöbbször elhagyom belőle, mert nincs itthon / nincs türelmem felaprítani / igazából eléggé leszoktam a csokiról, és önmagában a pirított magok íze is isteni… (Bizony. Én, aki 10+ éve csokitortát ettem a csokis mochaccinómhoz, most csokit is alig eszem, mert nem kívánom. 😀 ) A TÉNÉ óta a kókuszzsírt magvajra, az agavé szirupot datolya szirupra cseréltem. A változások miatt leírom itt újra, hogyan készül.

A babjoghurtom még mindig sláger termék itthon. Fél adag (kb. 600 ml) fogy el egy reggelire nálunk (négyen vagyunk).

Ami a gyümölcsöt illeti, a balzsamos sült eper annyira isteni finom (eperízűbb az epernél!), hogy idén először tettem el sült eper befőttet is: a forró sült epret a sütőből kivéve azonnal üvegekbe mertem, lezártam, megfordítottam pár percre és dunsztoltam. Tudom, hogy nem szép dolog ezt az eperszezon legvégén megosztanom, de vigaszotokra és mentségemre szolgáljon, hogy a sárgabarack is isteni magában sütve, akárcsak a vörösborban sült meggy és szilva is! (Itt írtam a vörösborban sült szilváról.)

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Azért a kedvenc nyári reggelim ez a granola tál, mert ha előre készülünk, pillanatok alatt kész, könnyű reggeli ebben a melegben: édes is, savanykás is, krémes is, roppan is. 🙂 És ha ez nem lenne elég ok: egy ilyen tállal már reggelire megettem a napi gabona, hüvelyes és (bogyós) gyümölcs adagom egy részét, és a teljes olajos mag adagom (a napi tucat ajánlás szerint).

Azért elárulom, hogy ha éppen nincs otthon s.k. granola, serpenyőben pirított nagyszemű zabpehellyel is mennyei. Sült gyümölcs helyett pedig bármikor jó a friss is.

Reggeli granola tál |mindenmentes.hu

Reggeli granola tál

Szerző: Andrási Nóra
A kedvenc nyári reggelim: házi növényi joghurt, teljes értékű gluténmentes granola és sült gyümölcs.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Össz. idő 5 minutes mins
Étel típusa reggeli
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 4 tál
Energia tartalom 208 kcal

Hozzávalók
 

  • a granolához:
  • 160 g nagyszemű zabpehely
  • 110 g mandula apróra vágva
  • 40 g tökmag
  • 65 g napraforgómag
  • 40 g kókuszreszelék
  • 80 ml datolyaszirup
  • 4 ek. magvaj kesuvajat használtam
  • a sült eperhez:
  • 400 g megtisztított eper vagy meggy vagy szilva
  • 2 ek. balzsamecet
  • fél adag babjoghurt
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A granola száraz hozzávalóit (zabpehely, mandula, tökmag, napraforgómag,kókuszreszelék) keverd össze egy nagy tálban. A magvajat kicsit langyosítsd meg a datolyasziruppal, és alaposan keverd el a magkeverékkel.
  • Terítsd szét a granolát egy tepsiben, és 180 fokon süsd 6 percig, majd forgasd át hogy a tepsi szélén és a közepén lévő részek kicserélődjenek, majd süsd újabb 6-8 percig, amíg a széle pirulni kezd. Az utolsó pár percben légy figyelmes, mert könnyen megég! (Ennek az adagnak kb. a negyede fogy el reggelire a négyfős családunkban, a tápérték adatokat is ezzel számoltam.)
  • A sült eperhez csak forgasd össze az epret a balzsamecettel, és tedd 180 fokos sütőbe fél órára.
  • A babjoghurt receptjét itt találod.
  • Amikor minden elkészült, tedd reggeliző tálakba a sült epret, a babjoghurtot, és a tetejére a granolát. A gyerekeknek pár csík datolyasziruppal szoktam díszíteni. Jó étvágyat!

Tápérték információ

Adag: 1tálKalória: 208kcalSzénhidrát: 32gFehérje: 8.5gZsír: 9.9gRost: 5.1g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: eper, granola, hidegen is, joghurt, reggeli, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pakaski Kornélia mondta

    2022-07-01, 2:14 du.

    5 stars
    Köszönöm az isteni recepteket és ötleteket

    Válasz
  2. somagyarkaszino mondta

    2022-08-29, 1:49 du.

    5 stars
    Szuper recepted van! Szeretem, hogy a reggeli nem túl zsíros. Ezért a zöldségek és gyümölcsök a választásom.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-29, 2:10 du.

      Jó választás! 🙂

      Válasz
  3. Lilla mondta

    2023-04-01, 3:48 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Datolyaszirup helyett otthon készített datolyapasztával is jó lehet? Csak az egyszerűség miatt használsz datolyaszirupot, vagy darabosabb a datolyapaszta és ezáltal kevésbé lenne vele „tiszta” a végeredmény?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-04-03, 8:48 de.

      Kedves Lilla,
      tartok itthon szirupot, az állaga pont jó ehhez… Ha pasztára vagy berendezkedve, akkor használd azt. Érdemes lehet kicsit hígítani vízzel, különben nem fogod tudni összekeverni. Ennyi.

      Válasz
5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.