• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán)

2016-10-02 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Ez a gluténmentes és tejmentes kapros túrós lepény a múltkori sült túrótortám sikerén felbuzdulva készült: annyira megtetszett ez a könnyű kölestúrós töltelék, hogy valami sósat is sütni akartam belőle. Túrós is, sós is, csak kapros lehet! 🙂 A férjem sokaszor ugrat, hogy annyira odavagyok ezért a zöld fűszerért, hogy „túl sokat” használok belőle. Nem értem, hogy lehet túl sok… 😀

Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán recept) |mindenmentes.hu

Imádom a sarki zöldségesünket. Kb. január első két hetétől eltekintve, mindig lehet náluk friss zöld kaprot kapni. Nem tudom, hogy csinálják…

Kapros túrós lepény vagy pite?

Kóstoltam már ilyen és olyan néven is. A „nagy változás” előtt talán valamilyen vásári sütödében ettem ilyesmit utoljára. Nagyon szerettem a kapros túrós tésztát és a rétest is, de az abszolút kedvenc mindig a juhtúrós kapros tészta volt… Hagyományosan forró nyári napokon kötelező étel, kovászos uborkával. Jövőre talán ezt is újra előveszem.

Csicserilétől is habos a kölestúró

Ahhoz, hogy a kölestúró igazán habos legyen, két dolog szükséges: az egyik a keményre felvert csicserilé. A blogoszférában sok helyen olvastam, hogy ha borkősavval verjük fel a csicserilevet, akkor keményebb lesz. Most a befőző szezonban találtam én is borkősavat a boltokban, így kipróbáltam, hogy milyen, és tényleg keményebbnek tűnt a hab, mint amikor almaecetet használtam!

Ha nem akarsz konzerv csicseriborsót használni, az is jó, ha egészben vásárolt csicseriborsót beáztatsz egy éjszakára, leöntöd a levét, majd friss sós vízben puhára főzöd, és ezt a levet használod fel. Kis útmutató a mennyiséghez: kb. 2 ujjnyi víz legyen a csicseriborsó felett, amikor elkezded főzni, és addig főzd, amíg a lé éppen csak elfedi a csicseriborsó szemeket.

A kölestúró töltelék könnyedebb, habosabb lesz, ha a kölest nem csak megpároljuk, hanem krémesebbre főzzük, így viszont gyorsabb lesz a szénhidrátok felszívódása, ezért IR-ben ezt a receptet inkább uzsonnára ajánlom.

Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán recept) |mindenmentes.hu

Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán recept) |mindenmentes.hu

Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Kapros túrós lepény gluténmentes bolti lisztkeverék, tejtermék és tojás nélkül: rusztikus í–világú tészta, habkönnyű töltelék. IR-barát, vegán recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 15 minutes mins
Főzési idő 25 minutes mins
Össz. idő 40 minutes mins
Étel típusa uzsonna
Mentesség gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok száma 12 szelet
Energia tartalom 106 kcal

Hozzávalók
 

  • a tésztához:
  • 40 g hajdina liszt
  • 80 g köles liszt
  • 25 g tápiókakeményítő
  • 1/2 kk. só
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 20 g kókuszzsír
  • 60 g víz
  • a "túrós" töltelékhez:
  • 150 g köles
  • 75 g csicseri konzerv lé*
  • egy csipet borkősav**
  • 1 kk. só
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csokor kapor finomra vágva
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A tészta szilárd hozzávalóit keverd össze egy tálban: lisztté őrölt köles- és hajdina, tápiókakeményítő, só, szódabikarbóna. A közepébe készített kráterbe öntsd bele a kókuszzsírt és a vizet: a vizet érdemes kicsit meglangyosítani, ha a kókuszzsír szilárd (24 fok alatt), hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  • Gyúrd össze alaposan és béleld ki vele egy sütőforma alját: én 18x27 centis sütőformát használtam.
  • A töltelékhez öblítsd le majd sós vízben tedd főni a kölest. Főzés közben pótold rajta a elfőtt vizet, amíg kezd krémesen puha lenni, de ne főzd teljesen kásásra.
  • Közben a borkősavval pár perc alatt verd jó keményre a csicserilevet, és óvatosan forgasd bele a még jó meleg kölesbe a finomra vágott kaporral és a citromlével együtt.
  • Simítsd a tölteléket a tészta alapra, majd süsd a süteményt 160 fokon, alul-felül sütéssel 20-25 percig.

Megjegyzések

*Konzerv csicseriborsó leve helyett használhatod egész, száraz csicseriborsó főzőlevét is (lásd a szövegben fent).
**Borkősav helyett 1/2kk. almaecet vagy pár csepp citromlé is jó lesz.

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 106kcalSzénhidrát: 19g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Elkészítetted a receptet? Kérlek, értékeld egy hozzászólással (a csillagokkal), és ha van kedved, fotózd le és oszd meg velem Facebookon vagy Instagramon: @mindenmentes! Köszönöm. 🙂

Neked mi a kedvenc sós túrós recepted?

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicserilé, kapor, köles, pite, tízórai, túró, útravaló, uzsonna

Előző bejegyzés « Szilva csatni (chutney) – fűszeres szilvaszósz
Következő bejegyzés Hummusz sült kápiával »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Anna mondta

    2017-02-03, 1:35 de.

    5 stars
    kedves Nóri! a csicseriborsolevet sokszor latom a receptekben es meg szeretnem kerdezni hogy mivel lehet helyettesiteni? pl sima viz is jo lehet? köszönöm a segiteged:)

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-03, 2:39 du.

      Szia,
      a csicseriborsó lé elég egyedi dolog, tojásfehérje szerepét tölti be: ragaszt és fel is verhető. Mással nem helyettesíthető (max. tojásfehérjével…)

      Válasz
  2. Gabor mondta

    2017-04-27, 3:47 du.

    Szia Nóri,

    szuper ez a recept! 🙂 Már többször megcsináltam.
    Viszont most tűnt fel, hogy a töltelék hozzávalóiban írsz egy fél citrom levét, de a leírásban nincs benne, hogy mit kell vele tenni.
    Meg írnád, hogy az mikor kerül bele?

    Előre is köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-27, 5:29 du.

      Hoppá, a kölessel kellene összekeverni még a csicserihab előtt. Javítom, köszi, hogy szóltál!

      Válasz
  3. Favola mondta

    2017-05-17, 7:08 du.

    Mekkora szeletnek 109 a kcal tartalma? Azaz hány szeletre vágtad az egészet?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-19, 10:37 du.

      12 szeletre vágtam, ez szerepel a receptben is – mindig feltüntetem az adagot, mire számolok.

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.