• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval

2015-05-07 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Főzőtejszín. Sok receptben felmerült már, hogy jól jönne egy-két kanállal a krémesség kedvéért. Ilyenkor leggyakrabban kókusztejszínt használtam helyette, ami ugyan nagyon finom krémes, de kókusz ízű, és előfordul, hogy nem vágyom kókuszra vagy tényleg sok tejszínt szeretnék használni.

Ideje volt már kitalálnom valami más lehetőséget is. Mint kiderült, ez is itt pihent az orrom előtt felfedezésre várva. 🙂

Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval

A kesudió az egyik kedvenc olajos magvam… Nemcsak azért mert nagyon finom, hanem a sokoldalúsága miatt is. Készült már belőle tejföl, mártogatós, szendvicskrém és eperturmix is, mind istenien krémes. Sőt, használtam sajt helyett is lazac és rakott kel tetején.

Szerettem volna valamit, amivel főzelékeket, mártásokat tudok majd sűríteni és krémesebbé tenni, így újra elővettem a kesudiót. Olyan egyszerű belőle „főzőtejszínt” készíteni, hogy szinte nem is merem receptnek nevezni… 🙂

Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval

Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval

Szerző: Mindenmentes Nóri
Krémes tejszín kesudióból: sűrítésre, mártásokhoz
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 12 hours hrs
Főzési idő 5 minutes mins
Össz. idő 12 hours hrs 5 minutes mins
Étel típusa házi tejmentes "tejtermék"
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 250 ml
Energia tartalom 590 kcal

Hozzávalók
 

  • 100 g kesudió
  • kb. 150 ml víz
  • csipet só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A kesudiót előző éjjel áztasd hideg vízbe, vagy ha elfelejtetted, egy órára áztasd forró vízbe.
  • Szűrd és öblítsd le, majd tedd egy mélyebb mérőpohárba és önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje (ez nekem kb. 150 ml volt).
  • Botmixerrel turmixold addig, amíg szép krémes lesz. A hozzáadott víz mennyiségével tudod finomítani, hogy hígabb vagy sűrűbb legyen. Ízlés szerint sózd. Kész!

Megjegyzések

A kesudiót a Biosziget webáruház biztosította számomra.

Tápérték információ

Kalória: 590kcalSzénhidrát: 33g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán Címkék: archiv, kesudió, növényi tejtermék

Előző bejegyzés « Medvehagyma krémleves
Következő bejegyzés Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Izi mondta

    2016-02-19, 5:56 du.

    Kedves Nóri,

    a kesutejszínt lehet főzni? Ha forralom megmarad a sűrűsége?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-20, 1:30 de.

      Szia,
      Szerintem igen, bár én mindig ezt adom utoljára az ételhez, így forralni kifejezetten nem forraltam…

      Válasz
  2. Koi Barbara mondta

    2016-04-09, 2:36 du.

    Szia Nóri!

    Meddig áll el a kesutejszín? Le lehet fagyasztani?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-09, 3:15 du.

      Szia,
      Hű, én mindig annyit készítek, amennyi éppen kell… Szerintem 3 napig elállhat hűtőben. Fagyasztani nem próbáltam, lehet, hogy szétválna, de végül is újra turmixolhatod. 🙂

      Válasz
  3. Zsuzsa mondta

    2017-02-01, 5:33 du.

    5 stars
    Szia Nóri! Nagyon köszönöm a receptet!!!
    Már egy ideje egyre jobban taszítanak a tejtermékek. Egyszerűen nincs kedvem megenni őket, úgyhogy nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat. 🙂 Mióta (ajánlásod nyomán) vegital készülékem van, rá sincs kedvem nézni a tejre. XD
    Azt áruld el kérlek, hogy miért kell leönteni a vizet, ha később úgyis öntesz rá?
    Üdv: Zsuzsa

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-02, 5:31 du.

      Szia,
      az áztatással arra ösztönözzük a magokat, hüvelyeseket, hogy lebontsák az emésztésüket gátló anyagokat. Ezért öntjük le az áztatóvizet.

      Válasz
  4. Istvánné Vincze mondta

    2020-01-03, 6:45 du.

    Szeretném kérdezni a bolhamagliszt nem ugyanolyan tulajdonságú,mint az utifűmaghéjliszt? Bolhafűmaglisztről még nem hallottam.A magtejnél a mandula nem helyettesíti a kesudiót? Remek magtejet lehet mandulából is készíteni. A ciroklisztről:valóban nem lehet tisztán ciroklisztből kenyeret sütni,egyáltalán nincs benne glutén,azaz sikér így nem tud kötni a tészta. Magtejekről: legegyszerűbben zabpehelyből lehet magtejet készíteni: recept: 1 bögre zabpehely, 4 bögre tisztított víz, 1 szem datolya, pici só,Turmixolni és szűrni,kész is.Legegyszerűbb magtejkészítő:ChufaMix készülék.Tisztelettel Vinczéné

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-01-06, 11:22 de.

      A bolhafűmaghéj és az útifűmaghéj ugyanaz. Én anno bolhafűmaghéjként ismertem meg, és hiába kérdeznek rá erre rendszeresen, csak nem tudom lenevelni magam róla… 🙂
      A kesuból készült tejszín krémesebb, át sem kell szűrni. Ettől még lehet mandulából, dióból is…

      Válasz
  5. Zsófia mondta

    2024-09-21, 2:39 du.

    Mángoldfőzeléket habartam vele. Tökéletes lett.
    Köszönöm:)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-09-23, 9:57 de.

      Szuper! Örvendek 🙂 (És szeretem a mángoldot.)

      Válasz
  6. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.