• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Babcurry (vegán)

2013-03-05 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Nagyon szeretjük a különböző főzelékeket-, de nekem elég egyhangú lenne minden héten lencse-, zöldborsó-, zöldbab-, stb. főzeléket főzni, ezért nagyon szeretem/szeretjük az indiai jellegű vegán ételeket is. Ilyen ez a finom babcurry is, jó fűszeres, garantáltan átmelegíti az embert, persze lehet kevésbé fűszeresen is főzni.

Babcurry (vegán)

Hozzávalók:

100g vörös vesebab

100g fehér jumbobab

100g barna rizs

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olívaolaj

1 kk. őrölt rómaikömény

1 kk. őrölt chili

1-2 kk. currypor

1 konzerv darabolt paradicsom (400g)

só

1-2 ek. friss koriander*

Természetesen főzhetitek egyféle babbal is, szerintem így szebb lett.

* Most koriander nélkül készült, de ha kapható, mindenképpen érdemes szórni a tetejére egy keveset.

0. A babot előző este megmossuk és beáztatjuk.

1. Másnap a babot leszűrjük, és annyi vízben, amennyi ellepi, 15 percig forraljuk, majd lefedve, másfél óra alatt puhára főzzük.

2. Közben a rizst megmossuk, és egy kis lábasban, sós vízben félig puhára főzzük.

3. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük benne az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával, majd 1-2 perc alatt összemelegítjük a fűszerekkel (rómaikömény, chili, currypor).

4. A fűszeres hagymához adjuk a paradicsomkonzervet a levével együtt, sózzuk, és bő 5 percig forraljuk.
5. A babot leszűrjük, majd a rizzsel együtt a mártáshoz adjuk.  Alacsony hőfokon főzzük 30 percig, amíg a bab megpuhul és a mártás besűrűsödik. Tálalás előtt mehet rá a friss, apróra vágott koriander.

A hosszú főzési idő miatt kicsit sokáig tart elkészíteni. Én úgy oldottam meg, hogy egyik este, miután hazaértem, feltettem főni a babot és a rizst, közben megvacsoráztunk. Vacsora után összedobtam a mártást, addig készre főtt a bab, majd összekevertem, és az utolsó 30 perc alatt is valami mással foglalkoztam, csak pár percenként átkevertem az egészet. Szóval ne ijedjetek meg a hosszú főzési időtől, csak szervezés kérdése az egész.

A teljes adag szénhidrát-tartalma 205g CH, ez 51g CH/ebéd, a változatosság kedvéért. Remélem, megkóstoljátok! 🙂

Babcurry (vegán)

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ázsiai, bab, ebéd, egzotikus, főzelék, fűszeres, indiai

Előző bejegyzés « Házi májpástétom
Következő bejegyzés Citromos lazac, áfonyás barna és vad rizzsel »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-08-16, 5:52 du.

    Szia!
    Kérlek segítsd, melyik gyártónak van gluténmentes currypora?
    előre is köszönöm
    üdv
    Ancsa

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-20, 8:00 de.

    Szia Ancsa!
    A Kotányié biztosan nem gluténmentes, egy ideje pici apró betűkkel minden termékünkön szerepel a "… is feldolgozó üzemben csomagolva…". Én bio- és ázsiai boltokban szoktam venni, így gyártót nem tudok mondani: kis zacskókban kapható, és mivel csak fűszerekkel foglalkozó cég csomagolja, így glutén ügyben is jónak gondolom.
    Üdv,
    N.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum