• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes zsemle – gluténmentes, élesztőmentes, IR-barát

2016-11-18 Írta: Andrási Nóra 25 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Évek óta a mindenmentes kenyeremet süti sok olvasóm és én is igen nagy megelégedettséggel. Kb. mióta a kenyerem megjelent, azóta kérdezitek, hogy hol van már a mindenmentes zsemle? 🙂 Azon kívül, hogy zsemle legyen, a kenyérben szinte az összes hozzávaló helyettesítésére érkezett már kérdés, ezért most olyan receptet terveztem, amihez csupa új hozzávalót használok. Na jó, majdnem: a bolhafűmaghéj az egyetlen, ami szerepel a kenyérben is. A végeredmény: gluténmentes, sőt, gabonaféléktől mentes, IR-barát, élesztőmentes, olajos mag mentes, még csökkentettebb szénhidrát tartalommal… 😉

mindenmentes-zsemle-4

Mindenmentes zsemle receptek

Találkoztam már élőben és a neten is több zsemle recepttel. Elsőként egy kedves barátnőm sütött nekem mandula-barna rizs-köles keverékből, igazi házi kemencében, így nagyon finom füstös íze volt. Iza zsemle receptje kapcsán kötöttem közelebbi barátságot a cirok liszttel, találkoztam Patkós Dalma receptjével egy Facebook csoportban, majd ennek picit módosított változatával Zitánál.

A kekszes bejegyzésemben is írtam, hogy mostanában új lisztekkel ismerkedem. Teszem ezt egyrészt azért, hogy megőrizzem a nyitottságomat, másrészt kíváncsiságból, végül de nem utolsó sorban pedig azért, hogy változatos házi pékáru recepteket tudjak kreálni Nektek és mindenki találjon valami neki valót. Így történt, hogy elég sok változat készült a zsemléből, így biztosan állíthatom, hogy gyorsan elkészül, mivel már nagy rutinom van benne. 🙂 Kóstoltattam a szokásos rendkívül őszinte kóstolóimon túl mindenevő barátokkal is, és ők is szerették! Ha egy pillanatra pislognál egyet a hozzávalók listáját látván, csak biztatni tudlak: próbáld ki!

Mindenmentes zsemle - #gluténmentes #inzulinrezisztencia barát #gabonamentes #élesztőmentes #CHcsökkentett mindenmentes.hu

 Egyébként az utolsó csepp, ami átlendített a zsemlesütést illető belső gátamon (mert kenyeret sütni mennyivel egyszerűbb…) B volt, amikor az egyik heti bevásárlásnál majdnem kiugrott a bevásárló kosárból a zsemlék láttán, holott előtte sosem volt ilyesmivel dolga. De neki olyan kell. Hát sütöttem. Szerette. 🙂

A mindenmentes zsemlék íze egy picit édeskés, amolyan kalács-molnárka szerű, nem olyan rusztikus, mint a kenyeremé. Ezek a zsemlék nemcsak gluténmentesek, hanem gabonaféléktől is mentesek, mert ezeket folyton valami másra akarjátok cserélni… Nem tömtem őket tele maglisztekkel sem, mégis alacsonyabb lett a szénhidrát tartalmuk… Rettentően elégedett vagyok magammal. 🙂

Mindenmentes zsemle - #gluténmentes #inzulinrezisztencia barát #gabonamentes #élesztőmentes #CHcsökkentett mindenmentes.hu

És akkor a recept.

Mindenmentes zsemle - #gluténmentes #inzulinrezisztencia barát #gabonamentes #élesztőmentes #CHcsökkentett \mindenmentes.hu

Mindenmentes zsemle - gluténmentes, élesztőmentes, IR-barát

Szerző: Mindenmentes Nóri
Mindenmentes zsemle: gluténmentes, gabonamentes, csökkentett szénhidrát tartalmú, élesztőmentes, mégis puha, szaftos zsemlék kb. 20 perc alatt a sütőben.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 25 minutes mins
Össz. idő 45 minutes mins
Étel típusa zsemle
Mentesség élesztőmentes, gluténmentes, szénhidrát csökkentett
Adagok száma 6 db
Energia tartalom 160 kcal

Hozzávalók
 

  • 70 g földimandula liszt őrlemény
  • 70 g csicseriborsó liszt
  • 40 g kókuszliszt
  • 30 g nyílgyökérliszt
  • 2 ek. szezám- vagy lenmagpehely*
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 290 g víz
  • 2 ek. bolhafűmaghéj
  • 1 kk. almaecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kk. só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A bolhafűmaghéjat áztasd be a vízbe. Csak 1-2 percet kell álljon, hogy megduzzadjon, de ne legyen az egész pohár vízből zselé. Ha mégis így lett, kevés vízzel lazítsd majd a tésztát.
  • Először a földimandula lisztet mérd egy keverőtálba és alaposan nyomkodd szét benne a csomókat. Mindig nagy gubancok vannak benne, és ezek a zsemlében is így maradhatnak.
  • Mérd a tálba a többi szilárd hozzávalót is lisztek, szódabikarbóna.
  • Tedd a bolhafűmaghéjas vízbe a sót, almaecetet, olívaolajat is.
  • A folyékony hozzávalókat alaposan keverd össze a szilárdakkal. Ha már összeállt, akkor bánj vele óvatosan: a buborékok most keletkeztek a szódabikarbóna és almaecet nyomán, a túl sok gyúrástól megszökhetnek.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsire formázz a tésztából hat helyes gombócot, és süsd 180 fokon, alul-felül sütéssel 25 percig.

Megjegyzések

* 1ek. szezám- vagy lenmag kávédarálóban picit megdarálva.
A kókuszliszten nem szerepeltek pontos tápérték adatok, így azt nem tudtam beleszámolni az értékekbe.

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 160kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 3gZsír: 8.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, kenyér, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora, zsemle

Előző bejegyzés « Lencse vagdalt zellerrel, dióval
Következő bejegyzés Kefir házilag, növényi tejből »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Viki mondta

    2016-11-18, 7:19 de.

    1 star
    Nóri!
    Ne utálj…de egyedül földi
    mandula lisztem nincsen. Valamire cserélhető? …csak amíg beszerzem:)
    Bocsánat, és köszönöm ha segítesz.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-19, 12:40 de.

      😀 Nem utállak… Köles, hajdina, cirok is jó lehet helyette csak ezekkel más íze lesz ill. más mennyiségű folyadék kellhet.

      Válasz
  2. Edit mondta

    2016-11-21, 9:16 de.

    5 stars
    Szia Nori, a jelenlegi ajurvedikus dietam nem engedi meg a csicseriborso es a kokuszlisztet. Hajdinaliszt sajnos szinten nem ajanlott. Foldimogyorolisztet es nyilgyokerlisztet hasznalva elerheto ugyanaz a vegeredmeny? Milyen aranyban hasznaljam? Koszonom

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-21, 5:16 du.

      Szia,
      ez a recept elég strapabíró, sokféle liszttel működik, egyben marad, az ízére nem tudok garanciát vállalni. 🙂 Még arra figyelj, hogy kevesebb vízzel próbáld, mert a csicseri- és a kókuszlisztek nagyon sok vizet vesznek fel.

      Válasz
  3. Hajni mondta

    2016-11-21, 6:47 du.

    Szia Nóri!
    Sajnos én most lettem allergiás, tojásra, tejre, lisztre, kukoricára,élesztőre, citrusfélékre. Igaz még nem 100%,de az én észrevételem is ez.Azt szeretném kérdezni, hogy a lisztet mivel helyettesíthetem?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-21, 9:09 du.

      Szia,
      ez ennél összetettebb kérdés, mint ahogy ez a (számodra is megfelelő) zsemle sem véletlenül készül háromféle lisztből. 😉 Böngészd a gluténmentes receptjeimet, és rá fogsz érezni. 🙂

      Válasz
  4. Farkas Franciska mondta

    2016-12-04, 10:18 de.

    Szia Nóri!

    Egy olyan kerdesem lenne, hogy lehet valahol kapni IR dietaba beillesztheto glutenmentes kenyeret? Addig meg nem jutottam el, hogy magam keszitsek ilyet, de szivesen vennek. Elore is koszi!☺️

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-04, 4:50 du.

      Szia,
      én mindig sütöm, nem vagyok képben a bolti kínálat dolgában. Kérdezd meg egy rokon lélek FB csoportban… 🙂

      Válasz
  5. Zsuzsa mondta

    2017-01-12, 11:06 de.

    Hello Nori
    A fiam vegan lett egeszsegugyi okokbol
    Ha megirom az email cimet tudnal vele angolul levelezni?
    Nagyon megkoszonnem Miutan en is szeretnem betartani .

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:32 du.

      Szia Zsuzsa,
      írhat ő is a kapcsolat fülön, de van angol oldalam is, ott is megtalál: ingeniouscooking.com (alig van fent valami, nincs rá időm sajnos).

      Válasz
  6. dr.Tóth Piroska mondta

    2017-02-16, 11:59 de.

    Kdves Nóri!
    Rendszeresen készítem a kenyezet, a zsemlétől azért áltam el, mert sok új liszt kellett volna hozzá, s most eléggé bevásároltam.
    Viszont Focacciát szeretnék sütni.Nagyon megtetszett egy hagyományos kenyereket közlő lapban(összesen fehér liszt kell hozzá)
    Szerinted a Te kenyér alapanyanyagodból is el tudom készíteni?
    Üdvözlettel:
    Piroska

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-18, 11:40 de.

      Kedves Piroska,
      még sosem ettem focacciat, de ha jól értem, kenyértészta jól kidagasztva, töltelékkel. Szerintem működhetne, csak persze nem lesz olyan szellős, mint az „igazi”. 🙂

      Válasz
  7. Janus mondta

    2017-04-18, 5:22 du.

    Kedves Nóri!

    Legényként küzdök, mint malac a búzában. 🙂 Ha jól értem, akkor az élesztőt az almaecet-szódabikarbóna kombó pótolja. Azt szeretném kérdezni, hogy az összekeverés után mennyi ideig kell állni hagyni a keveréket???

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-19, 12:44 du.

      Szia,
      ez a búzás hasonlat különösen találó. 🙂
      Mivel nem kell idő az élesztőnek a munkához, nem kell állni hagyni sem, max. 5-10 percet, hogy a nedvességet felszívja, aki még fel akarja szívni, és ne ragadjon a tészta.

      Válasz
  8. Kati mondta

    2017-04-23, 8:15 du.

    5 stars
    Szia! Szerinted dobozos növényi tejől is működik? Köszi 😉

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-23, 10:36 du.

      Szia,
      Víz helyett? Miért ne… 🙂

      Válasz
  9. Szofi mondta

    2017-05-13, 4:35 du.

    Szia Nóri!

    Esetleg nyílgyökér liszt helyett használhatok tápióka, vagy bambuszrost lisztet? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-14, 9:36 du.

      A tápióka jó helyette!

      Válasz
  10. Janus mondta

    2017-05-15, 10:40 du.

    Kedves Nóri!

    Komoly gondban vagyok! 🙁
    Már remek zsemléket készítettem, amikor kiderült, hogy a gyerek allergiás a bolhafűmaghéjra! Köhög tőle. :-(((((

    Tudsz esetleg valami helyettesítőt ajánlani? Mert szegénykém nem ehet glutént, élesztőt, szóval nem könnyű!

    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-19, 10:36 du.

      Hű, nehéz ügy… Darált chia mag hasonlóan működik, de szerintem erős íze van + kevesebb folyadékot vesz fel. Darált lenmag is hasonló, de ugyanúgy kevesebb vizet iszik meg – próbáld ezt egy kávéskanál konjac liszttel, amit a lisztbe keversz bele (a darált lenmagot a vízbe), hátha…

      Válasz
  11. benkő erika mondta

    2017-09-29, 1:17 de.

    5 stars
    A bolhafűmag az az indiai útifű?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-29, 8:46 de.

      Igen! 🙂

      Válasz
  12. Farkas Terézia mondta

    2017-10-30, 6:17 de.

    5 stars
    Kedves Nóri! Nagyon megörültem ennek a receptnek és tényleg fantasztikus benne minden, de napi szinten fogyasztásnál már nem bírom sós ételben a kókuszlisztet, szerinted mire cserélhetném ki biztonsággal? köles-quinoa vagy esetleg barna rizslisztre? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Szép napot! Terka

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-10-30, 9:23 du.

      Szia! Nehéz ügy, mert a kókusz nagyon rostos, és egyrést tartást ad, másrészt sok nedvességet köt meg. Földimandulából is tehetsz többet, csak annak meg ugye erős íze van, és a köles is jól hangzik. A rizsliszttel szerintem nagyon morzsolódna. Ha cseréled a kókuszlisztet, valószínűleg kevesebb folyadék, vagy több útifűmaghéj kell majd.

      Válasz
      • Farkas Terézia mondta

        2017-11-01, 7:25 du.

        Nóri, nagyon köszönöm a válaszodat, kisérletek még…. a gluténmentes zabpehelyliszttel próbáltam, az íze jó, de nagyon morzsolódik. Próbálkozom és majd írok, hogy melyik működött a legjobban 🙂

        Válasz
4.20 from 5 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.